Fiskalna katastrofa prijeti SAD-u

Amerikanci imaju još samo tri dana da riješe zastoj vezan uz dogovor o budžetu popularno nazvan Fiskalna litica. Ne uspiju li se republikanci i demokrate dogovoriti, doći će do povećanja poreza i automatskih rezova u javnim rashodima.

Novinar Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić javlja kako „Americi prijeti prava fiskalna katastrofa“. Stoga će predsjednik Barack Obama pokušati podstaći Kongres, koji predvode republikanci, da se nastave razgovori kako ne bi došlo do nove recesije.

Male razlike planova za rješenje fiskalne litice

Planovi republikanaca i demokrata za rješenje fiskalne litice u načelu nemaju velikih razlika.

Republikanci predlažu da se u slijedećih 10 godina, od povećanih poreza u državnu blagajnu namakne 1.000 milijardi dolara, te da se za isto toliko smanje državni troškovi.

Demokrati predlažu da se od povećanja poreza, i to samo onima koji zarađuju više od 400.000 dolara, namakne 1.300 milijardi dolara, te da se troškovi umanje za 930 milijardi dolara.

Demokratski senator Harry Reid strahuje da će se dogoditi ono najgore.

„Bogati ljudi, koji zarađuju mnogo novca, ne protive se povećanju poreza. Jedini ljudi u SAD koji misle da se najbogatijima ne treba povećati porez su republikanci koji rade u ovoj zgradi“, kazao je Reid.

Čeka se Obama

On smatra da su predsjednik i on spremni za dogovor te poziva Zastupnički dom da podrži prijedlog Senata da produži smanjenje poreza za sve Amerikance koji zarađuju manje od 250.000 dolara godišnje.

No, vođa manjine u Senatu, republikanac Mitch McConnell kaže kako čeka na prijedloge iz Bijele kuće.

„Vidjet ćemo kakav je predsjednikov prijedlog. Zakonodavci obje stranke će taj prijedlog razmotriti i onda odlučiti kako i što dalje. Nadam se da još imamo vremena za neku vrstu sporazuma. To će omogućiti da poreznici ne dospiju u ekonomsku krizu koju je moguće u potpunosti spriječiti“, rekao je.

Iako je ranije rečeno da će Zastupnički dom nastaviti rad 27. decembra, republikanski čelnici su sve pomakli za posljednji dan u ovoj godini, što je krajnji trenutak da se sporazum postigne.

Zbog toga su sada i ekonomski analitičari skeptici.

„Gotovo sa sigurnošću mogu reći da će do najgoreg doći jer Kongres, Senat i predsjednik ne mogu riješiti problem fiskalne litice prije kraja godine“, istakao je finansijski stručnjak Gary Towsend.

Pad povjerenja

Kako se primiče kraj godine, Amerikanci sve više za ovu krizu, prema anketi Reutersa i Ipsosa, okrivljuju republikance. Povjerenje potrošača je u padu, a ako ne dođe do sporazuma u posljednji tren, svaki će Amerikanac od 1. siječnja primati platu umanjenu za dva posto.

„Mislim da će pronaći rješenje koje će vjerojatno biti neutralno i ne baš efikasno, ali, tako će se izbjeći fiskalna litica“, smatra stanovnik američke prijestolnice Washingtona Justin Kellar.

Puljić navodi kako je još jedan scenario moguć.

„Da se dopusti da dođe do fiskalne litice, a da do političkog dogovora dođe za nekoliko dana, kada bi se smanjio porez amričkoj srednjoj klasi i onima koji imaju niske plaće“, kazao je.

Izvor: Al Jazeera