Fisk: Leševi u Nilu dokaz opasnosti saudijskog i novca UAE u Sudanu

Sudanci žele znati zašto su Saudijska Arabija i Emirati obećali tri milijarde dolara pomoći prelaznom vijeću (EPA)

Poznati britanski novinar Robert Fisk poveo je žestok napad na pokušaje Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta da uguše narodnu revoluciju u Sudanu pružanjem velikodušne finansijske pomoći prelaznom vojnom vijeću u Khartoumu. 

Robert Fisk, dopisnik britanskog lista The Independent nastanjen u Bejrutu, piše da “napuhnuti” leševi koji plutaju Nilom dokazuju da su sudanski demonstranti bili u pravu kad su se bojali dolaska saudijskog i emiratskog novca prelaznom vojnom vijeću, koje trenutno drži vlast u svojim rukama u Sudanu nakon što je s vlasti svrgnut Omar al-Bashir.

Leševi koji se vade iz Nila “podsjećaju nas da obratimo pažnju na podršku koju Emiraćani, a naročito Saudijci, trenutno obilato pružaju kvaziprelaznom vojnom vijeću u Sudanu”, rekao je Fisk.  

Podsjetio je na praksu koju Saudijska Arabija provodi protiv zatvorenika, rezanje tijela pogubljenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu njegove države u Istanbulu u oktobru prošle godine i rat koji Saudijska Arabija i Emirati vode u Jemenu. Dodao je da dvije države rješavaju političke probleme brutalnom smrću.

Revolucija i tiranija

Fisk u svom tekstu ističe da sudanski demonstranti žele odgovore o pravoj prirodi odnosa između zaljevskih država i dvojice aktera u Khartoumu, a to su zapovjednik Snaga za brzu podršku Mohamed Hamdan Dagolo, poznat kao Hameti, i predsjednik prelaznog vojnog vijeća Abdulfattah al-Burhan.

Sudanci, također, žele znati zašto su Saudijska Arabija i Emirati obećali tri milijarde dolara pomoći prelaznom vijeću, dodao je.

Fisk uspoređuje trenutna dešavanja u Sudanu s onima u Egiptu koji su rezultirali smjenom dva režima, od kojih je jedan demokratski na čelu s predsjednikom Mohamedom Mursijem, koji je kasnije smijenjen, a drugi na čelu s trenutnim predsjednikom Abdelfatahom al-Sisijem, između čega je bio tranzicijski period predvođen generalom Mohamedom Tantawijem.

Britanski novinar smatra da revolucionari u Sudanu strahuju da će doživjeti sudbinu Egipćana i da će ih zaljevske monarhije opet napasti svojom velikodušnom podrškom Burhanu i njegovom pratiocu Hametiju.

Fisk dalje kaže da se SAD našao u još neugodnijoj situaciji nego u Egiptu. Osim nejasnih sugestija Trumpove administracije, dosad se nisu mogle čuti “ozbiljne” političke izjave u vezi s revolucijom koju je pokrenuo narod u Sudanu.

Zaključuje da zemlje Zaljeva i Egipat ne žele uspostavljanje demokratije u Sudanu, a zatim postavlja pitanje: jesu li te države toliko moćne da uguše revoluciju i strahuju li od utjecaja sudanske demokratije na njihove vlastite “autoritarne” režime da revolucija mora propasti?

Izvor: Al Jazeera i agencije