Finski sud odbacio optužbe u slučaju Patria

Slučaj se odnosi na Patrijinu prodaju 135 oklopljenih vozila AMV Sloveniji 2006. godine (EPA)

Okružni sud u Haemeenlinni donio je prvu odluku u finskim sudnicama o posljednjem korupcijskom slučaju Patria, objavio je finski javni servis Yle u četvrtak.

Patria, kompanija u većinski državnom vlasništvu, koja se bavi proizvodnjom vojne opreme, bila je optužena da je davala mito slovenskim zvaničnicima u vezi s ugovorom o kupoprodaji oklopnih vozila.

Sud je odbacio ove optužbe, ali je naveo kako osnovana sumnja ostaje na snazi.

Slučaj se odnosi na Patrijinu prodaju 135 oklopljenih vozila AMV Sloveniji 2006. godine.

Tužilaštvo je navelo kako su napravljene nedozvoljene uplate u sklopu dogovora, kako bi se podmitili slovenski zvaničnici.

Razmatranje žalbe

Državni tužilac Jukka Rappe je tvrdio kako su u korupcijskom skandalu učestvovali bivši direktor Patrije Jorma Wiitakorpi, direktor Patrijinog odjela za vozila u vrijeme dogovora Heikki Hulkkonen te još dvije osobe koje su u to vrijeme radile kao operativni menadžeri kompanije.

Svi su oni negirali da su počinili bilo kakvo krivično djelo.

Tužilaštvo je zahtijevalo da sva četiri direktora dobiju dvogodišnju kaznu za davanje mita.

Traženo je, također, da odjel Patrije za vozila plati novčanu kaznu od nekoliko stotina hiljada eura.

Sudija je naveo kako nije bilo dovoljno dokaza da su optuženi učestvovali u obećavanju ili dogovaranju podmićivanja na način koji ispunjava definiciju krivičnog djela.

Međutim, dodao je kako ostaje osnovana sumnja da su krivi za navedena nedjela.

Državi je naređeno da plati troškove suđenja optuženih, koji iznose više od milion eura.

Rappe je rekao kako razmatra ulaganje žalbe.

Državni dogovori

Tri države umiješane u dogovor Patrije i Slovenije su se dogovorile kako da provode pravne i sudske radnje.

Tužiteljstva u Finskoj, Sloveniji i Austriji dogovorila su se da svaka država odluči kako će se odnositi prema svojim građanima koji su učestvovali u aferi.

Prošlog jula je nekoliko visokih slovenskih zvaničnika osuđeno za uzimanje mita, a među njima je bio i bivši premijer Janez Janša.

On je dobio skoro dvogodišnju zatvorsku kaznu, a potom se žalio.

Austrijski savjetnik koji je učestvovao u aferi je, također, osuđen za korupciju na Osnovnom sudu ove države, zbog čega mu je određena zatvorska kazna.

Žalba je uložena i u ovom slučaju.

Izvršni direktori Patrije su ranije bili osuđeni za podmićivanje u Egiptu te optuženi za slične poteze u Hrvatskoj.

Oslobađajuća presuda peterici menadžera Patria mogla bi utjecati i na suđenje u slučaju isporuke oklopnih vozila Hrvatskoj, tvrde u četvrtak slovenski mediji.

Rappe je izjavio za Slovensku tiskovnu agenciju da ga ne iznenađuje što je prvostepena presuda oslobađajuća, jer je riječ o “teškom slučaju”, budući su dokazi na sudu bili “posredni”.

Odvojeno za Sloveniju i Hrvatsku

On podsjeća da je sud rekao kako i dalje postoji “osnovana sumnja” da je u slučaju isporuke finskih oklopnih vozila Sloveniji bilo korupcije.

Rappe je za finsku javnu televiziju kazao da su suđenja za slovenski i hrvatski dio afere Patria odvojeni, iako on smatra da bi trebali biti objedinjeni.

Slovenski mediji pišu da je jedan od osumnjičenika u hrvatskom dijelu slučaja Patria i bivši predsjendik Stjepan Mesić, ali da će, s obzirom na smrt sudije koji je trebao voditi suđenje, taj proces sada kasniti.

Nakon iznenadne smrti glavnog sudije u novembru prošle godine, slovenski i hrvatski slučaj su odvojeni na sudu.

Tužilaštvo je predviđalo da će se voditi jedinstven postupak, no sada je jasno da se postupci odvajaju i da će u slučaju Hrvatske biti imenovano novo sudsko vijeće.

Još se ne zna kada bi proces trebao početi, rekao je Rappe za finske medije, prenosi STA.

Izvor: Agencije