Oglasi

Finski političari pozivaju žene da rađaju više djece

Skanidanavska zemlja se posljednjih godina suočava sa sve nižom stopom nataliteta, što je izazvalo zabrinutost.
Očekuje se da u narednom periodu svaka žena u Finskoj u prosjeku rodi 1,32 djeceEPA/Ilustracija

Finska se posljednjih godina suočava sa sve nižom stopom nataliteta, što je posebno zabrinulo tamošnjih vlasti.

Stoga neki političari u toj skandinavskoj zemlji pozivaju žene da rađaju više djece, upozorivši da se zemlja suočava sa sve nižom stopom fertiliteta, navodi Anadolija.

Posebno su zabrinuti zbog sve manjeg broja rođene djece te zbog sve izraženijeg problema starenja stanovnika.

Kako pišu finski mediji, neki zvaničnici u zemlji smatraju da bi se negativni demografski trendovi mogli negativno odraziti i na javne finansije i nacionalnu ekonomiju.

Prema podacima finskih državnih agencija, očekuje se da u narednom periodu u toj zemlji svaka žena u prosjeku rodi 1,32 djece, što bi bilo najniže u historiji Finske.

Potrebna nova rješenja

Ipak, neki političari u Finskoj smatraju da niska stopa fertiliteta neće ugroziti ekonomski progres zemlje, napominjući da su Finskoj potrebna nova rješenja kako bi se blagostanje i vitalnost mogli razviti bez stalnog porasta broja stanovnika.

Prema podacima Ujedinjenih naroda za 2019. godinu, Južna Koreja ima najnižu stopu fertiliteta u svijetu.

U toj zemlji trenutno u prosjeku svaka žena rodi 1,1 dijete.

Primjera radi, u Kini u prosjeku svaka žena rodi 1,7 djece, u Indiji 2,2, SAD-u 1,8, Njemačkoj 1,6, a u Nigeru čak sedmero djece.

Prema podacima UN-a, globalni prosjek iznosi 2,5 djece.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.