Oglasi

Finska: 'Ruka pomoći' tokom praznika za starije

Vlasti u finskom gradu Kuusamo pokrenule akciju u okviru koje djeca pomažu starijim osobama kako bi se pripremili za Božićne i novogodišnje praznike.
Oko 500.000 do milion starijih osoba u Finskoj suočava se sa usamljenošćuEPA Ilustracija

Vlasti u Finskoj su pokrenule zanimljivu akciju kako bi penzionerima i starijim osobama u zemlji pomogli u borbi protiv usamljenosti.

Naime, u okviru akcije djeca u gradu Kuusamo pomažu starijim osobama kako bi se pripremili za Božićne i novogodišnje praznike.

Gradske vlasti su poručile da na ovaj način žele biti uz svoje građane koji su možda usamljeni kako bi im bar malo uljepšali praznične dane.

Želje za praznike

Akcija je pokrenuta nakon što je oko 150 penzionera na adresu gradskih vlasti poslalo pisma sa željama za praznike, a većina njih je tražila "ruku pomoći".

Kako navode lokalni mediji, veliki broj djece koja učestvuju u akciji posjećuju starije osobe kojima pomažu u kuhanju jela, čišćenju domova, kićenju jelke i drugim aktivnostima.

Prema nezvaničnim podacima, oko 500.000 do milion starijih osoba u Finskoj suočava se sa usamljenošću, koja, prema nekim istraživanjima, predstavlja rizik zdravlju ljudi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.