Oglasi

Finska protiv kockanja, želi ograničiti reklamiranje

Posljednjih godina kockanje je sve popularnije u ovoj nordijskoj zemlji, zbog čega su vlasti odlučile krenuti u borbu protiv te vrste ovisnosti.
Traži se da država blokira finske državljane da igraju igre na sreću na 'neovlaštenim internet stranicama'EPA - Ilustracija

Finske vlasti planiraju donijeti određene mjere u okviru borbe protiv ovisnosti o kockanju u toj zemlji.

Kako javlja agencije Anadolija, planirano je da bude smanjena ovisnost o kockanju, koje je posljednjih godina sve popularnije u ovoj nordijskoj zemlji.

Tamošnje vlasti, također, planiraju mnogo rigoroznije provjere starosne dobi, smanjenje broja automata, ali i manje prostora za oglašavanje igara na sreću.

Broj automata smanjiti za pola

Jukka Gustafsson, zastupnika iz reda Socijaldemokrata, kazao je novinarima da bi broj automata za igre na sreću trebao biti smanjen za pola.

Posebno je upozorio na činjenicu da "četiri od pet osoba koje imaju problema s kockanjem i koje traže pomoć imaju problema s ponudom stranih firmi koje im nude igre na sreću".

Istakao je da bi država trebala blokirati finske državljane da igraju igre na sreću na "neovlaštenim internet stranicama", napominjući da 21 evropska država već ima takve zakone.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.