Finska projektilom na sumnjivu podmornicu

Nordijske zemlje označile Rusiju kao "izazov" i razlog za povećanje odbrambene saradnje (EPA)

Finska mornarica ispalila je danas podvodni projektil kao upozorenje sumnjivoj podmornici u vodama blizu Helsinkija, a incident dolazi u trenutku rasta vojnih tenzija sa prvim susjedom, Rusijom.

Mornarica je saopćila da je u ponedjeljak primijetila podvodnu metu kao i ponovo jutros te da su ispalili nekoliko projektila upozorenja.

“Bombe nemaju za cilj da oštete cilj, već da cilj zna da je primijećen”, rekao je finski pomorski oficir Olavi Jantunen za lokalne novine Helsingin Sanomat.

Finska dijeli 1.340 kilometara dugu granicu sa Rusijom i Helsinki je sve više zabrinut zbog svog moćnog susjeda zbog naleta ruskih aviona i vojnih vježbi u pograničnoj zoni, podsjeća agencija Tanjug.

Podvodne aktivnosti

Finski ministar odbrane Carl Haglund nije precizirao da li je Rusija bila uključena u incident već je naveo da je meta mogla biti i podmornica i da je vjerovatno napustila područje, dodajući da Finska rijetko koristi takve mjere upozorenja.

“Čvrsto sumnjamo da je došlo do podvodne aktivnosti koja nije tamo predviđena. Naravno, uvijek je ozbiljno, ukoliko su naše teritorijalne vode ugrožene”, rekao je Haglund za finsku novinskoj agenciji STT.

Regionalne tenzije su uočene ranije tokom ovog mjeseca što je razlog zajedničkog saopćenja, bez presedana, nordijskih zemalja – Švedske, Norveške, Finske, Danske i Islanda koje se direktno odnosi na Rusiju kao “izazov” i razlog za povećanje odbrambene saradnje.

Rusija je odmah uzvratila, rekavši da potezi Finske i Švedske ka “bližim vezama sa NATO-om” su od “posebnog interesiranja Moskve”.

Izvor: Agencije