Finska otvara granice za 17 evropskih država

Odluka stupa na snagu u ponedjeljak, 13. jula (EPA)

Finska ponovno otvara svoje granice putnicima iz 17 evropskih država, poput Njemačke, Grčke i Italije, u okviru ublažavanja mjera uvedenih u cilju zaustavljanja širenja korona virusa, ali ne i onima iz Hrvatske i Švedske.

Kako piše na stranici finske Vlade, nova odluka stupa na snagu u ponedjeljak, 13. jula, a odnosit se na posjetioce iz zemalja koje u dvije sedmice imaju najviše osam slučajeva korona virusa na 100.000 stanovnika, prenosi Hina.

Finska je već 15. juna ukinula kontrole za putnike iz Norveške, Danske, Islanda, Estonije, Latvije i Litvanije.

Sedam dana kasnije vlasti su najavile da će od jula ukinuti restrikcije za turiste iz još 12 “sigurnih zemalja”.

Tada je na popisu bila i Hrvatska, koja u srijedu na njemu više nije.

Ni Švedska ni je na popisu

Na sada proširenom popisu nalaze se Nizozemska, Belgija, Italija, Austrija, Grčka, Malta, Njemačka, Slovačka, Slovenija, Mađarska, Lihtenštajn, Švicarska, Kipar, Irska, Andora, San Marino i Vatikan.

Finske vlasti će za dvije sedmice ponovo razmotriti stanje, utvrditi mogu li neke zemlje biti dodane na popis te trebaju li neke sa njega biti izuzete.

Francuska, Portugal i Španija nemaju dovoljno nisku stopu zaraze da bi ušle među one zemlje kojima su restrikcije ukinute, kaže Vlada.

Finska ne otvara granicu još uvijek ni za Švedsku, čiji državljani moraju u samoizolaciju.

“Ljudi koji dolaze iz zemalja koje su još podložne unutrašnjim ili vanjskim graničnim kontrolama, kao što je Švedska, morat će ići u samoizolaciju”, saopćila je finska Vlada.

Izvor: Agencije