Finska obustavila izvoz oružja Saudijskoj Arabiji i Emiratima

Jemen
Finska pridaje posebnu važnost ljudskim pravima i zaštiti regionalnog mira, sigurnosti i stabilnosti (EPA)

Finske vlasti su saopštile da će obustaviti izvoz oružja Saudijskoj Arabiji, čime su se pridružile još nekim zemljama koje su poduzele isti korak nakon slučaja ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, javlja Anadolija.

U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova se navodi da će Finska prekinuti izvoz oružja u Saudijsku Arabiju i u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) zbog „alarmantne humanitarne situacije u Jemenu“.

Navodi se i da Finska postupa u skladu s kriterijumom Evropske unije za izvoz oružja prema kojem se posebna važnost pridaje ljudskim pravima i zaštiti regionalnog mira, sigurnosti i stabilnosti.

Danska je ranije danas također saopštila da prekida izvoz vojne opreme u Saudijsku Arabiju zbog „pogoršanja već vrlo teške situacije u Jemenu“ i zbog ubistva saudijskog novinara.

Ministar vanjskih poslova Danske Anders Samuelsen je kazao da se nada da će i druge članice Evropske unije donijeti odluku o obustavi prodaje oružja Saudijskoj Arabiji.

Stav SAD-a suprotan od EU-a

Ministar Samuelsen je kritikovao SAD zbog stava prema Saudijskoj Arabiji, napominjući da Sjedinjene Američke Države postupaju suprotno od EU-a i nastavljaju prodaju oružja Rijadu vrijednu nekoliko milijardi dolara.

Prije Danske i Finske, ograničenja na prodaju oružja Saudijskoj Arabiji uvela je i Njemačka.

Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu.

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Istraga o slučaju je i dalje u toku.

Izvor: Agencije