Oglasi

Finska jača vojsku za slučaj rata

Nordijska zemlja će povećati broj vojnika za 20 posto te godišnja izdvajanja za odbranu, usred tenzija s Rusijom.
Zemlja treba izabrati vrstu borbenog aviona koji bi do 2030. trebao zamijeniti njene zastarjele avione Reuters

Finska je objavila da će za 50.000 ljudi koji mogu biti mobilizirani ojačati svoje vojne jedinice za slučaj rata, nastavljajući se pripremati dok prati naoružavanje svog ruskog susjeda.

Finska, koja nije članica NATO-a, će sa 230.000 povećati broj svojih vojnika na 280.000 kako bi "poboljšala svoje odbrambene kapacitete državne teritorije", kaže Vlada u izvještaju o odbrani zemlje.

Finska sa Rusijom dijeli granicu dugu 1340 km.

"Rusija želi pojačati svoj status velike sile i navela je da joj je cilj režim sigurnosti utemeljen na sferi utjecaja", dodala je Vlada i naglasila da je oslabljena geopolitička stabilnost Baltičkog mora.

Vojni budžet

Povećanje broja pripadnika prati skroman porast od 55 miliona eura godišnje izdvajanja za odbranu, koje sada iznosi 2,4 milijardi eura, ali je Vlada naglasila da će se nakon 2020. izdvajanja ubrzati.

Zemlja je započela modernizaciju mornarice i također treba izabrati vrstu borbenog aviona koji bi do 2030. trebao zamijeniti njene zastarjele avione McDonnell Douglas  F/A Hornet.

Ministar odbrane Petteri Orpo je ocijenio da bi vojna izdvajanja trebala porasti s 0,3 na 0,4 posto BDP-a te doseći 1,5 ili 1,6 posto do 2020.

U oktobru je Finska potpisala sa Sjedinjenim Državama sporazum o vojnoj saradnji kao što je Švedska učinila u junu. Dvije nordijske zemlje vode vrlo blisku odbrambenu politiku.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.