Finansijska policija FBiH ušla u ‘Aluminij’

Tužioci zahtijevaju da se nadzorom posebno utvrde i provjere poslovi u vezi s nabavkom električne energije kao energenta te nabavkom svih ostalih sirovina i materijala (Arhiva)

Finansijska policija bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH ušla je jutros u “Aluminij” kako bi obavila uvid u stanje te mostarske kompanije.

Kako prenosi agencija Patria, obavit će se kontrola svih tokova novca, ugovora i računa, a posebna pažnja bit će posvećena svim priljevima i odljevima novčanih sredstava do 10. jula 2019, kada je ugašena proizvodnja.

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) ranije je naredilo da se nadzorom obuhvati cijeli period od posljednje kontrole finansijske policije do dana obavljanja nadzora.

Također je naređeno da se na tim poslovima angažira dovoljan broj ovlaštenih službenih osoba finansijske policije.

Odnosi s velikim dobavljačima

Tužioci zahtijevaju da se nadzorom posebno utvrde i provjere poslovi u vezi s nabavkom električne energije kao energenta te nabavkom svih ostalih sirovina i materijala neophodnih za proces proizvodnje.

Tužilaštvo HNK traži i da se obave provjere i sačini analiza prodaje proizvoda iz proizvodnog procesa i da se posebno analiziraju poslovni odnosi s “velikim” dobavljačima i povezanim društvima, kao i to da se pribavi i analizira sva poslovna dokumentacija koja može upućivati na drugo eventualno nezakonito postupanje i činjenje krivičnih djela i otkrivanja počinilaca, navodi Patria.

Izvor: Agencije