Financijska slamka spasa za slavni Kodak

Iako duguje milijarde dolara, američki sud Kodaku je pružio financijsku slamku spasa. Sada samo ostaje pitanje kako će je iskoristiti.

Kodak je i dalje jedan od 50 najprepoznatljivijih brendova svijeta i pionir komercijalne upotrebe fotografije, a milijuni ljudi širom svijeta fotografirali su svoj „Kodak trenutak“.

Fotografija nedavne prošlosti nekada neprikosnovenog proizvođača filma pokazuje kompaniju koja je izgubila svoje mjesto u digitalnom svijetu.

„Osobni trenutak“ dogodio se u u trenutku kada je „Kodak“ vladao svijetom, odnosno kada je, još 1975. godine jedan od njihovih inženjera izumio digitalnu fotografiju.

Tadašnji menadžment taj je izum odbacio.

„Nisu uvidjeli da će digitalno ući na tržište i zamijeniti film. Mislili su da tako štite svoj ključni biznis, a to je film, od koga najviše i zarađuju. Nevjerovatno je koliko vizije nisu imali u pogledu toga gdje ide tržište“, ukazuje Avi Dan iz konzultantske tvrtke Avidan Strategies.

Kada su Kodakovi direktori to konačno shvatili, konkurencija iz Azije već je pokorila tržište digitalnim aparatima i fotografijama, a kada je Kodak konačno postao digitalan bilo je suviše kasno.

Prošle godine bankrotirali

Kompanija s nekada rekordnim profitima počela je da posrće.

Kako bi opstao, Kodak je počeo otpuštati radnike, a potom je i srušio zgradu u Kodak Parku, sjedištu tvrtke u Rochesteru, u državi New York, gdje je Georg Eastman, osnivač Kodaka,  prije više od 100 godina izumio komercijalno fotografiranje.

Prošle godine Kodak je proglasio bankrot.

Reporter Al Jazeere John Terrett javlja kako je sudac u južnom distriktu New Yorka odobrio izlazak Kodaka iz bankrota, pružajući kompaniji koja je propustila digitalnu revoluciju šansu da ponovno postane uspješna u području komercijalnih fotografija i printera.

Kao dio dogovora o kontroliranom bankrotu, Kodak je prodao više od 1.000 svojih patenata, uz mnogo manju zaradu od očekivane, i počeo novu eru pozicioniranja kompanije za proizvodnju printera zbog kemikalija koje su vrlo slične onima u proizvodnji filma.

Eksperti kažu da je ova promjena usiljena, ali i da ne jamči profit.

„Ulaze na tržište komercijalnih printera koje je jako fragmentirano i vrlo konkurentno tako da im neće biti lako takmičiti se“, upozorava Avi Dan.

Kodakovu propast osjetili su i mnogi njegovi umirovljenici, ali i stanovnici Rochestera, kao njihove baze, pa sad mnogo toga ovisi od novog početka.

Izvor: Al Jazeera