Finale Lige prvaka: Bayernov stroj protiv francuskih ʽplaćenikaʼ

Na stadionu Benfice u Lisabonu večeras će se Bayern i Paris Saint-Germain boriti za naslov pobjednika Lige prvaka i za savršeni završetak vrlo čudne nogometne sezone.

Bez navijačke euforije na ulicama Lisabona i tribinama popularnog Luza, bit će to još jedna vrlo neobična nogometna utakmica iz koje će pobjednik izaći s najvrijednijim trofejom kad je u pitanju klupski nogomet, ne samo u Evropi, već i svijetu.

I Bayern i PSG iza sebe imaju savršenu sezonu u domaćim natjecanjima. Bayern je lakoćom osvojio još jedan naslov prvaka Njemačke i dodao mu trijumf u domaćem Kupu, dok je PSG proglašen prvakom u prekinutom francuskom prvenstvu, čemu je nakon četveromjesečne pauze dodao naslove u Kupu Francuske i Liga kupu, osvojivši po četvrti put u historiji trostruku krunu na domaćim travnjacima.

PSG debitant u finalu

I dok je Bayern sa deset finala i pet trijumfa u njima jedna od najuspješnijih ekipa kad su u pitanju nastupi u Kupu evropskih prvaka i Ligi prvaka, koja je nastala iz tog natjecanja, Paris Saint-Germain je debitant u finalu, piše Hina.

Nogometaši Bayerna u finale su se plasirali nakon pobjede protiv Lyona s 3:0, a PSG je finale izborio pobjedom protiv RB Leipziga, također s 3:0.

Liga prvaka je sredinom marta zbog pandemije korona virusa odgođena, a završnica se igra u Lisabonu. Zbog pandemije i novonastalih okolnosti, UEFA je promijenila format odigravanja nokaut faze pa se više nisu igrale po dvije utakmice nego samo po jedna, od četvrtfinala do kraja turnira.

Pobjedniku 19 miliona eura

Takođe, kako bi se izbjegla putovanja i minimalizirao rizik od širenja zaraze, odlučeno je da se svi mečevi igraju u jednom gradu, u portugalskoj prijestolnici Lisabonu. Sve utakmice se igraju na dva stadiona portugalskih velikana Benfice i Sportinga, Luzu i Jose Alvaladeu.

Nagrada za pobjedu u finalu Lige prvaka je 19 miliona eura, dok će poraženi finalist dobiti 15 miliona. 

Finalni meč igra se u 21 sat na stadionu “Luz” u Lisabonu.

Utakmicu koja će se zbog pandemije korona virusa igrati pred praznim tribinama sudit će italijanski sudija Daniele Orsato.

Dodatne sigurnosne mjere u Parizu

Oko 3.000 policajaca bit će u raspoređeno po centru Pariza i oko stadiona Park prinčeva tokom i nakon finalnog okršaja Lige prvaka između PSG-a i Bayerna koje se igra u Lisabonu.

Policija velikim brojem ljudi želi spriječiti nasilje i nemile scene koje su se dogodila nakon pobjede PSG-a u polufinalu Lige prvaka, piše Hina.

Tada se dio proslave pretvorio u sukobe s policijom i niz krađa u trgovinama oko Elizejskih poljana. Ukupno je privedeno 36 osoba, pri čemu je 14 optuženo za “nasilje” nad policijom, a ostali zbog krađa.

Zatvaranje 17 stanica metroa

Policija je tada bila kritikovana da je s malim brojem službenika izašla na ulice, sa samo desetak kombija.

Ovog puta policija će zbog sigurnosti zatvoriti 17 stanica metroa, a bit će blokiran i dio obilaznice oko Pariza.

PSG je najavio kako će na stadionu Park prinčeva postaviti veliki video zid za 5.000 gledatelja. Svi koji uđu u stadion morat će dezinfikovati ruke i svi će morati nositi maske.

Gledanje utakmice bit će osigurano i u trening centru na periferiji grada gdje će utakmicu moći pratiti 500 gledalaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije