Filmu ‘Otac’ glavna nagrada na festivalu u Montpellieru

Film 'Otac' je u februaru osvojio i dvije nagrade na 70. Berlinalu (Srecko Niketic / PIXSELL)

Film Otac u režiji Srdana Golubovića, osvojio je glavnu nagradu na 42. Međunarodnom festivalu mediteranskog filma u Monpeljeu.

Kako je saopšteno, filmu je odlukom stručnog žirija pripala nagrada “Zlatna Antigona”, u takmičarskom programu dugometražnog igranog filma, prenosi agencija FoNet.

Film snimljen na osnovu istinite priče o Đorđu Joksimoviću koji je u životu izgubio sve i kome su na kraju zbog siromaštva oduzeta i djeca, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

‘Stvarnost je takva’

“Nisam želeo da pravim tu stvarnost lepšom nego što stvarno jeste, ali ni da je pravim ružnijom. Nažalost, ta stvarnost je takva. Mnogima se to neće dopasti, posebno ovima koji tvrde da je život koji živimo lepši nego što ga mi vidimo svojim očima”, rekao je Golubović u ranijem intervjuu za Al Jazeeru.

Otac je u februaru osvojio i dvije nagrade na 70. Berlinalu – nagradu publike u programu Panorama i priznanje ekumenskog žirija, prenio je Tanjug.

Glavnu ulogu u filmu tumači Goran Bogdan, a ostale su povjerene Borisu Isakoviću, Nadi Šargin, Milici Janevski, Vahidu Džankoviću, Jovi Maksiću, Nikoli Rakočeviću, Milanu Mariću i Ljubomiru Bandoviću. Prvi put na filmu našli su se i Ajla Šantić i Muharem Hamzić.

Film su podržali Filmski centar Srbije, njemački fond MDM, francuski fond Cinema du Monde, filmski fondovi Hrvatske, Slovenije i BiH, Arte France i ZDF Arte, kao i evropski fond Eurimages za koprodukcije.

Izvor: Al Jazera i agencije