Filmu o Srđanu Aleksiću nagrada publike

Film Krugovi Srđana Golubovića osvojio je nagradu publike na 17. Sofia Film Festivalu, na kome je tokom proteklih deset večeri prikazano 200 igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova, javio je dopisnik Srne.

Film je inspirisan herojskim činom Srđana Aleksića, koji je poginuo u Trebinju braneći sugrađanina Bošnjaka 1993. godine.

To je savremena priča o jednom junačkom djelu, njegovim posljedicama i ljudskom praštanju, a tri paralelne priče odvijaju se u Beogradu, njemačkom Haleu i Trebinju i prate likove koji su svjedoci događaja iz prošlosti.


Jan Ole Gerster: Njemački reditelj

Scenario su uradili Melina Pota Koljević i Srđan Koljević, a premijerno je prikazan sredinom januara u SAD.

Glavnu nagradu na Međunarodnom Sofija film festivalu osvojio je debitanski film Oh, Boy tridesetčetvorogodišnjeg njemačkog reditelja Jana Ole Gerstera.

U konkurenciji za glavnu nagradu bilo je 12 filmova, a odluku o pobjedniku donio je međunarodni žiri kojim je predsjedavala turska rediteljka Yesim Ustaoglu.

U žiriji su bili i glumica Ada Condeescu iz Rumunije, režiseri Miroslav Momčilović iz Srbije i Konstantin Bojanov iz Bugarske i producent iz Velike Britanije Mike Downey.

Na Festivalu je prikazan i film Epizoda u životu berača željeza reditelja Danisa Tanovića.

Izvor: Agencije