Filmski festival Beldocs odgođen za septembar

Tačan datum održavanja četvrtog izdanja Beldocsa bit će naknadno objavljen (Beldocs)

Četvrto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs bit će održano u septembru, uz podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa MEDIA, a tačan termin održavanja ove filmske smotre bit će naknadno objavljen, najavili su iz organizacije festivala.

MEDIA prepoznaje Beldocs kao jedan od vodećih filmskih festivala u regionu Zapadnog Balkana, koji se kontinuirano razvija i profesionalizuje u skladu sa evropskim standardima, naveli su organizatora festival u saopćenju.

Ovogodišnje izdanje festivala Beldocs prvobitno je trebalo biti održano od 8. do 15. maja, ali je zbog pandemije COVID-19 odgođeno za septembar, javio je Tanjug.

Tačni datumi će biti naknadno objavljeni.

Više od 120 dokumentarnih filmova

Program će, kako najavljuju organizatori biti “eksplozivan, vizuelno, tematski i geografski veoma raznovrstan i atraktivan”.

Na repertoaru će se, kako je planirano, naći brojni filmovi velikana savremenog filma, program “Fokus: Norveška” posvećen norveškoj dokumentarnoj kinematografiji, specijalni program na temu istraživačkog novinarstva “I kao integritet”, kao i posljednjih godina formirane programske cjeline.

U festivalskom programu biće prikazano više od 120 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja.

U planu je i bogat program za filmske profesionalce sa Zapadnog Balkana, postsovjetskih zemalja, ali i iz drugih zemalja Evrope, u okviru koga će 30 projekata u različitim fazama razvoja i produkcije biti razvijano i predstavljeno potencijalnim kupcima iz Evrope – televizijskim urednicima, predstavnicima VoD platformi, agentima prodaje, nacionalnim fondovima, distributerima itd.

Ovaj program je od izuzetnog nacionalnog značaja, jer stimuliše razvoj nacionalne savremene dokumentarne kinematografije, kroz brojne programe i povezivanja s relevantnim međunarodnim akterima filmske industrije, prenosi Tanjug.

Različiti programi

U okviru Beldocs Teen programa za više osnovce i srednjoškolce na repertoaru će biti pet dokumentarnih filmova s profesionalno moderiranim razgovorima nakon projekcija, a biće formiran i Beldocs katalog filmova koji će biti na raspolaganju nastavnicima da ih koriste u zvaničnoj nastavi ili vannastavnim aktivnostima.

U okviru tog programa biće premijerno prikazani filmovi srednjoškolaca koji su učestvovali na radionici MiniDoc u organizaciji Beldocsa.

Beldocs Teen je takmičarskog karaktera, te srednjoškolski žiri već treću godinu za redom nagrađuje najbolji film.

Program Beldocs Eho, u okviru kojeg ovaj festival organizuje gostujuće projekcije u raznim gradovima Srbije, u planu je i ove godine.

Uskoro počinje i novi krug takmičenja #europeanfilmchallenge, a Beldocs će pobjednika nagraditi odlaskom na Venecijanski filmski festival.

U slučaju da festival ne bude održan, pobjednik dobija projektor i godišnju pretplatu za dafilms.com – online kino za dokumentarne filmove.

Izvor: Agencije