Film ‘Otac’ u trci za nagradu Evropske filmske akademije

Glavnu ulogu u filmu 'Otac' tumači Goran Bogdan (Screenshot)

Evropska filmska akademija (EFA) objavila je prvu selekciju od 32 najbolja evropska filma preporučena za nominacije za Evropsku filmsku nagradu u različitim kategorijama – režija, scenario, gluma, a među odabranim ostvarenjima našao se i film Otac reditelja Srdana Golubovića, saopćili su producenti.

Evropska filmska akademija objavila je prvi spisak filmova sastavljen od 32 naslova, među kojima je i film Otac, a u septembru ove godine spisak igranih naslova biće proširen novim ostvarenjima, čime će biti obuhvaćeni i filmovi koji su imali potvrđenu premijeru do 31. maja ove godine, a do čega nije došlo usljed aktuelne pandemije.

Uslov je da ti filmovi imaju premijeru u kinima ili online do kraja novembra 2020., prenosi Tanjug.

Veliki početak prekinula pandemija

Veoma uspješan početak prikazivanja filma Otac, u kojem naslovnu ulogu tumači popularni glumac Goran Bogdan, naglo je bio prekinut zbog pandemije korona virusa, ali po otvaranju domaćih kina film će se ponovo naći na repertoaru istih.

Film je imao svjetsku premijeru na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu na kojem je osvojio dvije nagrade, a potom je krajem februara otvorio 48. beogradski FEST.

Otac je film o čovjeku kojem su zbog siromaštva oduzeli djecu, gubitniku, odbačenom i poniženom čovjeku, koji kroz svoje putovanje, hodajući od svog sela na jugu Srbije do prijestolnice, sa kraja na kraj zemlje, iz protesta, dostojanstva, želje da dokaže i sebi i drugima, iz očaja – postaje heroj.

U glavnoj ulozi našao se proslavljeni glumac Goran Bogdan, dok su ostale uloge pripale Borisu Isakoviću, Nadi Šargin, Milici Janevski, Vahidu Džankoviću, Jovi Maksiću, Nikoli Rakočeviću, Milanu Mariću i Ljubomiru Bandoviću. U ulozi djece našli su se Ajla Šantić i Muharem Hamzić.

Izvor: Agencije