Film ʽKoncentriši se, babaʼ Pjera Žalice otvara 26. SFF

'Koncentriši se, baba' treći je igrani film Pjera Žalice (Obala Art Centar)

Svjetska premijera filma Koncentriši se, baba bh. reditelja Pjera Žalice otvorit će 26. Sarajevo Film Festival, saopćeno je iz Direkcije SFF-a.

Uloge u filmu ostvarili su glumci iz regije – Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Dženita Imamović, Bane Popović, Izudin Bajrović, Dino Sarija i Mira Banjac.

Pjeru Žalici ovo je treći igrani film – nakon filmova Gori vatra (2003) i Kod amidže Idriza (2004).

“Ovo je treći put da moj film otvara Sarajevo Film Festival, sa takvim iskustvom trebalo bi da mi je to rutina. Ali nije. Trema je ista kao i prvi put, jer Sarajevo Film Festival je jedan od najboljih i najvažnijih filmskih događaja, tako da je to velika odgovornost, ali i ogromna čast. Nadam se da smo napravili film koji je na nivou veličine događaja”, kaže Žalica.

Insert iz filma Koncentriši se, baba

Radnja filma događa se u aprilu 1992. godine. Brojna se porodica, razbacana po cijeloj Jugoslaviji, okuplja u Sarajevu oko odra stare majke. Baba nije dobro, ali se prognoza porodičnog ljekara da je njena smrt pitanje minuta, pretvara u sate, pa onda dane. Počinju spletke, prevare i trvenja oko nasljedstva koje će ostati iza starice, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu. Baba i posljednim uzdasima svojski učestvuje u tome, a možda je upravo to i održava u životu. Intrige i spletkarenje na štetu jedne od sestara ovoj porodici su važnije od jasnih, zastrašujućih znakova nadolazeće kataklizme. Kada je, na koncu, prevara otkrivena, već je kasno…

Scenarij i režiju potpisuje Pjer Žalica. Za šminku je bila zadužena Lamija Hadžihasanović Homorac, snimatelj zvuka je Predrag Doder, dizajner zvuka Igor Čamo, dok originalnu muziku potpisuje Dino Šukalo. Za kostimografiju je bila zadužena Sanja Džeba, scenografiju Sanda Popovac, montažu Redžinald Šimek, a direktor fotografije je Almir Đikoli.

Film su producirali Obala Art Centar, Sarajevo Film Festival i Turska državna radio-televizija u okviru zajedničkog projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane.

Izvor: Agencije