Film ‘Isle of the Dogs’ otvorio 68. Berlinale

Bill Murray, Jeff Goldblum i Greta Gerwig na otvaranju festivala (AP)

Međunarodni filmski festival u Berlinu, 68. po redu Berlinale, otvoren je u četvrtak navečer projekcijom filma Isle of the Dogs američkog reditelja Wesa Andersona, a svečanost otvaranja je protekla u znaku ravnopravnosti spolova i kampanje protiv spolnog zlostavljanja #metoo.

“Ovime službeno otvaramo 68. Berlinale”, rekli su zajedno članovi žirija takmičarskog programa, na čelu sa njemačkim rediteljem Tomom Tykwerom i direktorom Berlinalea Dieterom Kosslickom.

Prije toga su gradonačelnik Berlina Michael Mueller i njemačka državna tajnica za kulturu Monika Gruetters upozorili na borbu za ravnopravnost spolova u sjeni holivudskih skandala oko zloupotrebe moći od muškaraca u filmskoj industriji.

“Prostiremo crveni tepih i za #metoo: za žene, koje su se opirale zloupotrebi moći iza kulisa, i za muškarce, koji su dovoljno veliki muškarci da se zauzmu za ravnopravnost spolova”, rekla je Gruetters na ceremoniji otvaranja u Berlinale palači.

Skoro 1.000 projekcija

Na svečanosti otvorenja su se našli mnogobrojne njemačke i međunarodne filmske zvijezde, među kojima ekipa filma Isle of the Dogs – Greta Garwig, Bill Murray, Brian Craniston i Jeff Goldblum.

I ove godine će, sa 385 filmova i gotovo 1.000 projekcija, Berlinale potvrditi imidž festivala za široku publiku.

U glavnom, takmičarskom programu ove godine će biti prikazano 24 filma, od kojih 19 konkurira za glavnu nagradu, Zlatnog medvjeda.

Festivalske nagrade dodjeljuju se 24. februara, a festival završava dan kasnije projekcijama za široku publiku.

Izvor: Agencija