Film ‘Hladni rat’ otvara 24. Sarajevo Film Festival

U osam dana na SFF-u svjetske premijere će imati 52 filma, dok će 23 filma imati međunarodne premijere (Fena)

Najznačajnija filmska smotra u regiji, Sarajevo Film Festival, u svom 24. izdanju će biti otvorena filmom “Hladni rat” oskarovca Pawela Pawlikowskog, koji je za to ostvarenje na nedavno završenom 71. festivalu u Cannesu dobio nagradu za najbolju režiju.

Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu će biti predstavljeno rekordnih 266 filmova u 18 programa iz 56 zemalja.

U osam dana na SFF-u svjetske premijere će imati 52 filma, dok će 23 filma imati međunarodne premijere.

SFF otvara vrata

Ovo, prema glasnogovornici SFF-a, Andrijani Copf, ukazuje na to da autori prepoznaju značaj festivala koji se održava u glavnom gradu BiH.

“Oni biraju ovaj festival kao mjesto prvog prikazivanja. Nakon SFF-a su im otvorena vrata za daljnje prikazivanje. Publiku i posjetitelje SFF-a i ove godine očekuje uzbudljiv program i niz propratnih sadržaja, među kojima je i suočavanje s prošlošću, program koji se održava treću godina zaredom ili dan ljudskih prava u ponedjeljak“, navodi ona.

Glasnogovornica Sarajevo Film Festivala kaže za Al Jazeeru da se, prema dosadašnjem zanimanju publike za SFF 2018, bilježi porast prodanih ulaznica i veće zanimanje medija iz cijelog svijeta.

Sarajevo Film Festival je drugi niz godina sve posjećeniji i zanimljiviji ljubiteljima sedme umjetnosti iz cijelog svijeta, a kao i prethodnih godina, crvenim tepihom će proći brojne svjetske i regionalne zvijezde.

Brojni gosti i prijatelji Festivala, navodi Copf, su u proteklih 48 sati već stigli u Sarajevo da budu tu na otvaranju i narednih osam dana održavanja Festivala.

Osim Pawela Pawlikowskog, gost SFF-a će biti i dvostruki oskarovac oskarovac Asghar Farhadi, koji predsjedava žirijem Takmičarskog programa, kao i turski režiser Nuri Bilge Ceylan.

Veliki broj turista

Dok se s jedne strane ističe porast učešća hrvatskog i redovnost srbijanskog filma na Sarajevo Film Festivalu, posebnu pažnju privlači podatak da na ovoj filmskoj smotri od 10. do 17. augusta neće biti prikazano niti jedno dugometražno igrano ostvarenje nastalo u većinskoj koprodukciji sa Bosnom i Hercegovinom.

Filmove ovogodišnjeg, 24. Sarajevo Film Festivala publika će moći gledati u Ljetnom kinu Metalac, u Narodnom pozorištu, u KSC Skenderija, te u kinima Meeting Point, Multiplex Cinema City, kao i u ljetnom kinu Novi Grad, MMC kinu Ilidža i Art kinu Kriterion.

Kao i ranijih godina, Pozorište mladih Sarajevo će biti centar Dječijeg programa i programa TeenArena.

Nezavisna studija o ekonomskom, kulturnom i društvenom utjecaju SFF-a, koju je provela britanska konsultantska kuća Olsberg SPI, pokazala je da je festival prošle godine privukao 10.000 turista, što je omogućilo priliv od 51,6 miliona konvertibilnih maraka (26,5 miliona eura) i zaposlenje 1.385 radnika.

Izvor: Al Jazeera