Filipinski diktator sahranjen na groblju heroja

Marcosovi posmrtni ostaci vraćeni su na Filipine 1993. godine (EPA)

Uprkos protivljenju javnosti, Ferdinan Marcos, nekadašnji predsjednik Filipina, sahranjen je na groblju heroja u prijestolnici Manili, na ceremoniji obavijenoj velom tajnosti.

Obred je počeo u podne u petak, ispaljivanjem plotuna na vojnoj paradi održanoj nakon što je Marcosovo tijelo položeno u tajnosti, očigledno kako bi se izbjegli protesti.

“Ovdje se pojavio zlokoban osjećaj, zbog demonstranata koji se protive sahrani. Kažu da je Marcos bio lopov do samog kraja. Tvrde da je prevarom došao na vlasti i pobio veliki broj ljudi”, izvještava Jamela Alindogan, reporterka Al Jazeere.

Viši sud je prošle sedmice odlučio da Marcos može biti sahranjen na ovom groblju, pored bivših predsjednika, vojnika i umjetnika.

Predizborno obećanje

Predsjednik Rodrigo Duterte obećao je tokom predizborne kampanje da će za Marcosa prirediti herojsku sahranu.

Ipak, pokop je iznenadio mnoge prodemokratske aktiviste i borce za ljudska prava koji su planirali proteste širom Filipina u petak u znak protivljenja.

Policija navodi da su Marcosovi ostaci dopremljeni helikopterom iz njegovog rodnog grada u provinciji Ilocos Norte kako bi bili pokopani u Manili.

Navodi se kako to nije bila državna sahrana.

Korumpiran lider

Marcos je bio predsjednik Filipina od 1965. do 1986, kada je zbačen u revoluciji. Nakon toga je pobjegao u egzil na Havaje, gdje je umro 1989. godine.

Njegovi posmrtni ostaci vraćeni su na Filipine 1993, od kada su čuvani u mauzoleju u njegovom rodnom gradu Batacu, 470 km udaljenom od Manile.

Godine 2004, organizacija Transparency International proglasila je Marcosa drugim najkorumpiranijim liderom u historiji, nakon indonezijskog vođe Suharta.

Filipinski vanjski dug porastao je sa 2,67 milijardi dolara 1972. godine, kada je Marcos proglasio opsadno stanje, na 28,2 milijardi 1986. godine, prema podacima Svjetske banke.

Izvor: Al Jazeera