Filipinske vlasti naredile uništenje Abu Sayyafa

Vojska i policija postavile su barikade na cesti i kontrolne tačke širom grada Jola (EPA)

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte naredio je sigurnosnim snagama da unište borce navodno odgovorne za dvostruki bombaški napad na jugu zemlje, u kojem je poginulo 20 osoba.

Više od 110 osoba povrijeđeno je u bombaškom napadu na katedralu u otočnom gradu Jolu, gotovo 1.000 kilometara udaljenom od Manile.

Duterte je u ponedjeljak posjetio napadnutu rimokatoličku crkvu te naredio državnim sigurnosnim snagama da uhvate članove grupe Abu Sayyaf, za koju se vjeruje da je odgovorna za napad.

“Abu Sayyaf – zdrobite ih!”, odgovorio je ministar odbrane Delfin Lorenzana na pitanje koje je upute predsjednik Duterte dao tokom posjete gradu.

Osumnjičeni za napad povezani su, vjeruje se, s grupom Abu Sayyaf, koja je odgovorna za neke od najgorih bombaških napada i otmica na Filipinima, dodao je Lorenzana.

Barikade na cesti

Vojska i policija postavile su barikade na cesti i kontrolne tačke širom Jola rano u ponedjeljak kako bi pomogle sigurnosnim snagama u pronalasku osumnjičenih, izjavio je policijski načelnik Oscar Albayalde.

Sigurnosne mjere u drugim dijelovima zemlje također su postrožene u ponedjeljak te su dodatne policijske i vojne snage poslane na javna mjesta.

Grad Jolo, koji je na istoimenom otoku, utočište je za pripadnike Abu Sayyafa.

Borci povezani s grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL) odupiru se svim naporima da se uspostavi mir u južnim regijama na Mindanau, čiji su rast i razvoj zaustavila desetljeća sukoba.

Izvor: Agencije