Filipini se povlače iz Međunarodnog krivičnog suda

Rodrigo Duterte je u više navrata negirao da je naredio policiji da ubija osumnjičene za povezanost s drogom (EPA)

Filipini su obavestili generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Guterresa o svojoj odluci o povlačenju iz Međunarodnog krivičnog suda, uz uveravanje da će i dalje biti predani vladavini prava.

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte povukao je svoju zemlju iz ICC-a nakon što je tužilac ovog suda prošog meseca objavio da je u toku preliminarna istraga optužbi da su predsednik i vodeći zvaničnici ove zemlje počinili zločine protiv čovečnosti za vreme smrtonosnog rata protiv droge.

Duterte, poznat po svom tvrdom stavu prema kriminalu, u više navrata je negirao da je naredio policiji da ubija osumnjičene za povezanost sa drogom.

Policija je demantovala optužbe aktivista za ubistva, izvestila da je više od 4.000 ljudi ubijenih u policijskim okršajima bilo naoružano te da su se opirali hapšenju.

Sud izrazio žaljenje

“Vlada potvrđuje svoju predanost borbi protiv nekažnjivosti za zločine, usprkos povlačenju iz Rimskog statuta, pogotovo otkad Filipini imaju nacionalni zakon o kažnjavanju teških zločina”, istakla je Vlada u pismu datiranom u četvrtak i upućenom generalnom sekretaru UN-a.

Predsednik skupštine članova ICC-a O-Gon Kwon iz Južne Koreje rekao je da žali zbog filipinske odluke.

Kwon je pozvao Filipine da ostanu članica ICC-a te da se “angažuju u u dijalogu” umesto da se povuku, što će, kako je rekao, naštetiti naporima suda da kazni ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

“ICC treba jaku podršku međunarodne zajednice da osigura svoju delotvornost. Pozivam Filipine da ostanu kao stranka Rimskog statuta”, rekao je u izjavi.

Rimski statut osnivački je sporazum ICC-a.

Filipini su ga ratifikovali 2011. godine.

Izvor: Agencije