Filipini najavljuju žestok obračun sa napadačima na katedralu

Filipini su obećali da će uništiti one koji stoje iza dvostrukog bombaškog napada u kojemu je, po zadnjim podacima, ubijeno 18 osoba tokom nedjeljne mise na jugu zemlje, šest dana nakon referenduma o autonomiji većinski muslimanske regije na kojemu su birači podržali samostalnost.

U napadu, jednom od najsmrtonosnijih zadnjih godina u regiji pogođenoj nestabilnošću, ozlijeđeno je 83 ljudi.

Kako javlja agencija dpa, vojska je revidirala podatke i smanjila broj mrtvih s 27 na 18.

Prva eksplozija dogodila se u katedrali na otoku Jolo u pokrajini Sulu, a nakon nje je vani odjeknula druga.

Izvještaji govore da je prva eksplozija odjeknula u katedrali za vrijeme nedjeljne mise, a druga na parkiralištu blizu katedrale, dok su vojnici dolazili na mjesto nesreće.

“Neprijatelji države bestidno su doveli u pitanje sposobnost vlade da zajamči sigurnost građanima te regije”, rekao je Salvador Panelo, glasnogovornik filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea.

“Filipinske oružane snage pokazat će da to mogu uspješno riješiti i uništit će bezbožničke kriminalce.”    

Uporište grupe Abu Sayaf

Napad se dogodio dva dana poslije referenduma na kojem su se građani izjasnili za davanje veće autonomije području Bangsamoro u čijem je sastavu otok Jolo. U regiji Bangsamoro većinu čine muslimani.

Među žrtvama ima vojnika, dok je skoro 80 osoba povrijeđeno, dodali su isti izvori koji su naveli da je vjerovatno u pitanju teroristički čin.

Otok Jolo uporište je naoružane grupe Abu Sayyaf, osnovane krajem devedesetih godina prošlog vijeka. Ta grupa izvela je nekoliko napada, među kojima na brod 2004. kada je poginulo 116 osoba. Abu Sayaf je odgovoran i za otmicu turista 2000. godine.

“Oni žele pokazati snagu i posijati kaos”, rekao je šef nacionalne policije Oscar Albayalde za radio DZMM.

Filipinski ministar obrane Delfin Lorenzanan nazvao je napad “kukavičkim činom” i pozvao je lokalno stanovništvo na saradnju i “ne dopuštanje bilo kakve pobjede terorizmu”. 

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Hermogenes Esperon rekao je da su počinitelji “masovni ubojice”. 

Izvor: Agencije