Filipini Kanadi vratili tone smeća

Brod je stigao na terminal Cavasen kod Vancuvera i dovezao 69 kontejnera smeća (Reuters)

U Kanadu je stigao teretni brod s tonama kanadskog otpada koji je godinama bio uskladišten na Filipinima.

Povratak otpada u zemlju nastanka je epilog diplomatske krize između Manile i Ottawe i naglašava želju azijskih zemalja da više ne budu deponija za cijeli svijet.

Brod je stigao na terminal Cavasen kod Vancuvera i dovezao 69 kontejnera smeća, saopštili su lokalni zvaničnici.

Taj otpad je pretovaren u kamione na putu za specijalizovane spalionice.

Smeće je na Filipinima bilo šest godina i u središtu diplomatske krize s Kanadom.

Konflikt seže u period 2013-2014. godina, pošto je jedna kanadska kompanija poslala kontejnere označene kao „plastični otpad koji se može reciklirati“. Oni su zapravo sadržali sve vrste otpada, od kojih su se neki raspadali, uključujući i kućno smeće, čak i pelene.

Dio tog tereta je prerađen, ali većina je truhnula u filipinskim lukama.

Duterte prijetio Kanadi ‘ratom’

Spor se pretvorio u otvorenu krizu kada je predsjednik Filipina Rodrigo Duterte zapretio da će u aprilu ove godine „proglasiti rat s Kanadom“, ako ne vrati kontejnere, a potom je u maju pozvao ambasadora svoje zemlje u Ottawi „na konsultacije“.

Ubrzo je Ottawa najavila brzu „repatrijaciju otpada“, osiguravši da se “sigurno i ekološki ispravno odlaganje (…) obavi u Kanadi do kraja leta 2019”.

Kanada je također promijenila svoje propise da bi spriječila budući izvoz takvog materijala bez dozvole.

Industrijski razvijene zemlje imaju problema sa odlaganjem plastičnog otpada, jer ga je Kina, koja ga je nekada prihvatala, to prestala raditi prošle godine, navodeći zabrinutost za svoju životnu sredinu.

Primjer Pekinga pratilo je nekoliko zemalja jugoistočne Azije, ali su ogromne količine otpada ipak otpremljene u Maleziju ili Indoneziju.

Po zvaničnoj studiji, Kanada proizvodi više otpada po glavi stanovnika nego zemlje sa sličnim životnim standardom – SAD ili Japan. 

Izvor: Agencije