Filip iz Švedske navija za BiH, Hrvatsku i Srbiju

Iako je rođen u Švedskoj, 15-godišnji Filip Tanasković, čija je majka iz Bosne i Hercegovine, a otac iz Srbije, voli samo timove sa prostora bivše Jugoslavije. 

Međutim, za razliku od većine Balkanaca, on podržava tri reprezentacije iz naše regije, kao i klubove iz različitih zemalja. 

Dok na laptopu gleda utakmicu Crvene zvezde u pretkolu Lige prvaka prije tri godine, Filip se prisjeća atmosfere na beogradskoj Marakani u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine.

I nisu to jedini timovi koje voli. Omiljena mu je i reprezentacija Hrvatske, kao i nogometni klub Željezničar iz Sarajeva. Mnogi su mu, kaže, govorili da ne može podržavati tri zemlje iz bivše Jugoslavije.

“Ja kažem što ne bih? Ja se osjećam vezan za sve te reprezentacije. Ja sav taj narod iz bivše Jugoslavije osjećam kao svoj narod. To su moji zemljaci, moja braća”, kaže Filip koji živi u gradu Helsingborgu.

‘To nisam nikad doživio u Švedskoj’

U njegovoj sobi rijetki su transparenti švedskih klubova.

“Prvo imam dres Hrvatske, pa Srbije i Bosne i Hercegovine. To sam kupio kad sam bio dole na ljetovanju. Imam šal Crvene Zvezde koji mi je tetka poslala i ove zastave. Ovo sam ja rezbario, uradio na času.”

Filip prati i švedski nogomet, ali te utakmice ne može, kako kaže, porediti s našim.

“Kad sam bio na utakmici Zvezde, to nisam nikad doživio u Švedskoj. To je toliko ludo, 40.000 ljudi skače i pjevaju zajedno. Bilo je baš ekstra. U Švedskoj nema ništa od toga.”

Osim što je nogometni fan, Filip je i uspješan sportista koji osvaja medalje. Trenira rukomet i plivanje, u kojem ostvaruje sve bolje rezultate.

“U sportskoj dvorani u Helsingborgu, Filip trenira plivanje već pet godina. Nastupat će, kaže, za onu reprezentaciju koja ga prva pozove, a to će vjerovatno biti Švedska”, izvještava Emir Skenderagić.

Izvor: Al Jazeera