Fiktivno izvučeni milioni eura iz banjalučke banke

Bosnu i Hercegovinu i dalje potresa afera o malverzacijama u nekim bankama u bh. entitetu Republika Srpska. S računara Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine navodno su prebačeni milioni eura banjalučke Balkan Investment banke na račune fiktivnih kompanija u inozemstvu.

Transakcije su opširno opisane u nastavku izvještaja Republičkog deviznog inspektorata, čiji nastavak i danas objavljuje poslovni portal Capital.ba. Navodi se da su banku uništile četiri fiktivne kompanije, koje je osnovao direktor banke, Litvanac Edvinas Navickas. Ta preduzeća iz banke su izvukla više od 31 milion eura, navode devizni inspektori.

Više je od 20 osumnjičenih u ovom slučaju, o kojem je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a predalo izvještaj Specijalnom tužilaštvu RS-a. Novinarka Al Jazeere iz Banje Luke Ljiljana Smiljanić prati dešavanja u vezi s malverzacijama.

Uziman novac i sa depozita građana

“U zapisniku Republičkog deviznog inspektorata do detalja je navedeno kako su litvanski vlasnici iznosili novac ne samo iz Balkan Investment banke već i iz Fabrike glinice Birač”, javlja ona.

Pretpostavlja se da su Litvanci s tom namjerom i osnovali banku, odnosno da je namjera bila da kupe fabriku, ali da izvlače novac, i to putem banke koju će oni osnovati, dodaje reporterka Al Jazeere.

U zapisniku se navodi da nisu izvlačili samo novac iz fabrike već i depozite građana.

Izvor: Al Jazeera