Fikretu Abdiću određen jednomjesečni pritvor

Fikret Abdić i saradnici osumnjičeni su da su budžet Općine Velika Kladuša oštetili za 300.000 eura (Arhiva)

Kantonalni sud u bosanskohercegovačkom gradu Bihaću u nedjelju je odredio mjeru pritvora u trajanju mjesec dana Fikretu Abdiću i Sulejmanu Siliću.

Kako je za TV Unsko-sanskog kantona potvrdila Fata Nadarević, predsjednica Kantonalnog suda, za Sanju Silić izrečene mjere zabrane, prenosi Anadolija.

Abdić, koji je načelnik Općine Velika Kladuša, te Sulejman Silić i Sanja Silić uhapšeni su s još tri osobe nedavno u sklopu akcije “Mreža”.

Tužilaštvo ih tereti za zloupotrebu položaja i povredu ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

Tri osobe su priznale krivičnu odgovornost i puštene su na slobodu bez predlaganja mjera pritvora ili zabrane.

Višemjesečna istraga

Postupajući tužilac Tužilaštva USK-a ispitao je petak osobe lišene slobode u akciji kodnog naziva “Mreža”, koja je izvršena dan ranije.

Fena je prije dva dana objavila kako se radi o šest osoba, među kojima je Abdić.

Tri osumnjičene osobe su pri iznošenju svojih odbrana priznale izvršenje krivičnog djela i sarađivale s Tužilaštvom, pa je, uvažavajući ovu činjenicu, odlučeno da u odnosu na njih ne postoje razlozi za predlaganje pritvora ili mjera zabrane, te su puštene na slobodu.

Jedna osoba protiv koje se vodi istraga je trenutno nedostupna, objavljeno je u petak na službenoj stranici Tužilaštva USK-a.

Iz Tužilaštva USK-a, istovremeno, podsjećaju kako je akcija “Mreža” rezultat višemjesečne istrage tog tužilaštva koja se vodi protiv sedam fizičkih i jedne pravne osobe, pri čemu se osumnjičenima stavlja na teret sumnja da su počinili više produženih krivičnih djela – zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja u sticaju i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

Osumnjičena i kćerka Abdića

Prema tvrdnjama bh. medija, Abdić i njegovi saradnici osumnjičeni su da su budžet Općine Velika Kladuša oštetili za najmanje 600.000 konvertibilnih maraka (oko 300.000 eura).

Osumnjičena je i Abdićeva kćerka Edina Pleho Abdić, no ona nije dostupna organima gonjenja, već se, kako se pretpostavlja, nalazi u Hrvatskoj.

Protiv nje je Tužilaštvo USK-a podiglo optužnicu zbog krivičnog djela “oduzimanja ili uništenja službenog pečata ili službenih spisa”.

Tereti se da je 1. aprila ove godine iz stola tehničkog sekretara općinskog načelnika oduzela dva službena pečata, naveli su iz Tužilaštva USK-a.

Izvor: Agencije