Oglasi

FIFA zabrinuta zbog nasilja u Brazilu

Samo dva mjeseca pred početak Mundijala, protesti i sukobi sa policijom su česta pojava u Brazilu.
Više od 20 policajaca u favelama optuženi su za zlostavljanje i smrt stanovnikaGetty

Međunarodna svjetska nogometna asocijacija (FIFA) zabrinuta je zbog nedavnog nasilja u Brazilu koje se dešava manje od dva mjeseca uoči početka Svjetskog prvenstva u nogometu.

Zvaničnici FIFA-e su ipak uvjereni kako će se održati Mundijal, kojeg nazivaju najvećom zabavom na svijetu.

Posljednji nemiri počeli su u utorak, kada su stanovnici jedne od favela u Rio de Janeiru protestovali zbog ubistva sugrađanina za što krive policiju.

Ljutiti stanovnici favele su palili vatre i bacali eksplozivne naprave i zapaljive koktele na aveniju u popularnom turističkom dijelu grada, prenosi AP.

Direktor marketinga FIFA-e Thierry Weil je kazao novinarima da slike nereda nisu lijepe, ali da snažno vjeruje u sigurnosne mjere zemlje, gradova i Vlade Brazila.

Rat protiv bandi

"Mnogi naši komercijalni partneri, koji će dovesti mnogo gostiju u Brazil, pitaju se hoće li se neredi ponoviti, kao na Kupu konfederacija. Ali vam garantujem da niko nije otkazao dolazak jer svi vjeruju da će to biti najveća zabava na svijetu", rekao je Weil.

Policija u Brazilu je 2008. godine počela ambiciozni program "izbacivanja" bandi iz favela. Povećani broj policajaca je unaprijedio sigurnost i smanjio broj pucnjava u favelama. S druge strane, mnogi građani se žale na ovakvu policijsku taktiku.

Više od 20 policajaca koji su patrolirali favelama su prošle godine optuženi za zlostavljanje, nestanak i smrt stanovnika favele.

Stanovništvo smatra kako država sporo ispunjava obećanja o poboljšanju obrazovanja i zdravstvene zaštite, dok istovremeno troši milijarde na pripremu Mundijala.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.