FIFA uvodi tehnologiju na gol liniji

Hawk-eye i GoalRef su sistemi koji su dobili dozvolu za rad (Getty Images)

Donijeta je revolucionarna odluka Svjetske nogometne federacije (FIFA) kojom se odobrava upotreba tehnologije koja utvrđuje da li je lopta prešla gol liniju.

U Cirihu je zasjedao FIFA-in odbor IFAB, koji je, nakon višegodišnje debate i brojnih testiranja dva odabrana sistema, donio jednoglasnu odluku da se oba sistema, Hawk-eye i GoalRef, mogu primjenjivati već od početka naredne godine.

Izvjesno je da će tehnologija biti korištena na Svjetskom klupskom prvenstvu u decembru, na narednom Kupu konfederacija i na Svjetskom prvenstvu (SP) u Brazilu 2014. godine.

IFAB je donio i odluko da se nogometašicama dozvoli nošenje marama, čiji će dizajn biti usaglašen do naarednog sastanka u martu 2013. godine.

Premda je krovna nogometna organizacija upalila “zeleno svjetlo” uvođenju tehnologije u nogomet, Evropska nogometna federacija (UEFA) se tome još uvijek protivi.

Umjesto toga, generalni sekretar UEFA-e Gianni Infantino predložio je da se na utakmicama evropskih kupova uvedu dodatne sudije, koje bi stajale uz gol linije.

Izvor: Al Jazeera