FIFA suspendirala odluku o Kosovu

Blatter je kazao kako će konačna odluka biti donesena 29. juna (Reuters)

Međunarodna nogometna asocijacija (FIFA) suspendirala je, na godišnjem kongresu u Budimpešti u petak, vlastitu odluku kojom je nogometnoj reprezentaciji Kosova dopušteno odigravanje prijateljskih međunarodnih susreta.

“Povlačimo dopuštenje Nogometnom savezu Kosova za odigravanje prijateljskih međunarodnih susreta, jer će iduće sedmice u Cirihu biti održan sastanak na tu temu s dužnosnicima Kosova, Fudbalskog saveza Srbije (FSS) i Evropske nogometne asocijacije (UEFA)”, objavio je predsjednik FIFA-e Blatter, koji je dodao kako će konačna odluka biti donesena 29. juna.

Reprezentacija Kosova nije član krovne svjetske nogometne organizacije, a s dopuštenjem FIFA-e od prije šest dana nisu bili zadovoljni predsjednici UEFA-e Michel Platini i FSS-a Tomislav Karadžić.

Platini je rekao da nije sretan zbog FIFA-ine odluke, jer “predsjednik Sepp Blatter nije o njoj ni s kim razgovarao” te da je to “politička odluka, a ne nogometna”.

U razgovoru za Reuters u utorak Blatter je kazao da je odluka pozitivna u smislu da pomogne razvoju nogometa na Kosovu i da se nada da će to ubrzati odluku te države da postane punopravna članica UEFA-e i FIFA-e.

Republika Južni Sudan postala je 209. članica FIFA-e.

Žena u Izvršnom odboru FIFA-e

Na kongresu u Budimpešti delegati su sa 98-postotnom većinom prihvatili državu koja je nezavisnost od Sudana proglasila prije manje od godinu dana.

Predsjednik Nogometog saveza Južnog Sudana Oliver Mori Benjamin je upozorio da je država još uvijek u ratu i dodao: “Obećavamo da ćemo se nogometom boriti protiv rata i gladi.”

Južni Sudan će već naredne godine učestvovati u kvalifikacijama za Afričko prvenstvo, a imat će priliku i da se izbori za učešće na Svjetskom prvenstvu 2018. godine.

Predsjednica Nogometnog saveza Burundija Lydia Nsereka postala je u petak prva žena članica Izvršnog odbora FIFA-e.

U 108 godina postojanja FIFA-e nijedna žena nije bila član izvršnog tijela te organizacije, a Nsereka će i službeno postati članicom Izvršnog odbora sljedeće godine.

Nsereka (45) je i članica Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), a njen izbor pozdravilo je svih 209 zemalja članica.

“Narod Burundija može biti ponosan danas i sigurna sam da će širom moje zemlje odzvanjati bubnjevi. Ovo je poseban dan za sve žene svijeta”, kazala je Nsereka.

Izvor: Agencije