FIFA suspendirala južnokorejske nogometaše

Nakon što je nogometašima doživotno zabranjeno igranje u K-Leagueu, FIFA je proširila suspenziju na cijeli svijet.

Nogomet, FIFA, K-League, Suspenzija, Namještanje
FIFA je suspendirala nogometaše zbog namještanja utakmica [AFP/Getty - Ilustracija]

FIFA je doživotno suspendirala 41 južnokorejskog nogometaša zbog sudjelovanja u namještanju utakmica u južnokorejskoj K-League, objavljeno je u srijedu.

Svi suspendirani su optuženi nakon što je istraga u Južnoj Koreji provedena 2011. potvrdila njihovo sudjelovanje u namještanju utakmica, a doživotno im je zabranjeno bilo kakvo bavljenje nogometom u K-League.

Korejski nogometni savez je zajedno s FIFA-om proširio zabranu na svijet, prenosi Hina.

Južnokorejska profesionalna odbojka, nogomet i košarka su zahvaćeni namještanjem utakmica, zbog čega je Vlada u toj zemlji pokrenula pravi rat protiv tog problema.

U februaru je ukinut Korejski kup u sklopu uvođenja promjena kojima se željelo izbjeći namještanje nalik na namještanje od godinu dana ranije.

U junu je deset sportaša od FIFA-e dobilo doživotne zabrane bavljenja nogometom, dok je u martu Južnokorejski odbojkaški savez doživotno suspendirao 11 igrača kako bi izbrisao korupciju u domaćem sportu.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.