Oglasi

FIFA: SP u Kataru ipak sa 32 reprezentacije

Međunarodna fudbalska asocijacija zbog političkih i logističkih prepreka odustala od ideje o proširenju formata.
Katar će ipak samostalno organizovati Svjetsko prvenstvo 2022. godineArhiva

Međunarodna fudbalska asocijacija (FIFA) u srijedu je odustala od ideje o proširenju formata Svjetskog prvenstva u 2022. u Kataru, pa će se tako takmičenje igrati uz učešće 32 reprezentacije.

Odluka se bazira na političkim i logističkim preprekama proširenja Mundijala na neku od Kataru susjednih zemalja.

Nade predsjednika FIFA-e Giannija Infantina uništila je regionalna diplomatska kriza, ali i kriteriji FIFA-e da zemlje domaćini moraju ispuniti zahtjeve o ljudskim i pravima radnika.

Bez proširenja do 2026. godine

To znači da Svjetsko prvenstvo neće biti prošireno do 2026. godine, kada će na turniru koji će zajednički organizovati SAD, Kanada i Meksiko, igrati 48 selekcija.

U FIFA-inom internom dokumentu iznesen je zaključak da Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Saudijska Arabija mogu biti suorganizatori samo ukoliko ponovo uspostave veze sa Katarom, koje su prekinuli prije dvije godine.

U opciji za suorganizaciju su, stoga, bili samo Oman i Kuvajt. Oman je objavio da nije spreman organizovati utakmice SP-a, a Kuvajt da nema dovoljno vremena da se pripremi za njih.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.