FIFA službeno odobrila pet zamjena igrača

Ona takmičenja koja će primjenjivati amandman mogu ga koristiti do kraja ove kalendarske godine (Arhiva)

Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB) u petak je odobrio uvođenje pet zamjena igrača umjesto dosadašnje tri, a ta privremena odluka stupa na snagu odmah, u zajedničkoj objavi za medije iznijeli su Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) i IFAB.

Privremeni amandman na član 3 u pravilima nogometne igre moći će biti primijenjen u svim ligama koje nastavljaju s takmičenjem nakon pauze izazvane pandemijom novog korona virusa.

Ona takmičenja koja će primjenjivati amandman mogu ga koristiti do kraja ove kalendarske godine, prenosi Hina.

Odobrenje IFAB-a bilo je formalnost jer su u tom tijelu četiri zvaničnika FIFA-e i po jedan iz četiri nogometna saveza iz Velike Britanije.

Sačuvati igrače od povreda

FIFA i IFAB dotad će odlučiti hoće li se opcija s pet mogućih zamjena na utakmici nastaviti primjenjivati do kraja 2021, što uključuje Evropsko prvenstvo, koje je trebalo biti održano ove godine, a odgođeno je za sljedeće ljeto.

FIFA je krajem aprila detaljno objavila privremeni plan kojim se nastoji spriječiti veliki broj povreda zbog “potencijalnog preopterećenja igrača” jer će nogometna takmičenja sustizati zaostatke nakon prekida zbog pandemije.

Prijedlog organizatorima takmičenja pruža mogućnost da ekipama dozvole koristiti pet zamjena umjesto tri tokom 90 minuta i šestu u eventualnim produžecima u nokaut-fazi.

“Jedna od briga u vezi s nastavkom sezone jest da veća učestalost utakmica iznad uobičajenog nivoa može povećati rizik od potencijalnih povreda zbog preopterećenja igrača”, saopćila je tada FIFA.

Izvor: Agencije