FIFA pomaže savezima sa 1,5 milijardi dolara

Svaka od 211 članica može dobiti milion dolara donacija, te dodatnih 500.000 dolara isključivo za pomoć ženskom nogometu (EPA)

Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) osigurala je 1,5 milijardi američkih dolara pomoći, donacija i zajmova svakoj od 211 članica, kao i ostatku nogometne zajednice pogođene pandemijom korona virusa, prenosi agencija Hina.

„FIFA je jednoglasno odobrila plan pomoći u iznosu od 1,5 milijardi dolara“, kazao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino nakon virtualnog sastanka Vijeća krovne nogometne organizacije.

„Međutim, FIFA će izvršiti strogu kontrolu upotrebe sredstava“, dodao je on.

Svaka od 211 članica može dobiti milion dolara donacija, te dodatnih 500.000 dolara isključivo za pomoć ženskom nogometu.

Ostala pomoć bit će dostupna u obliku beskamatnih zajmova koji mogu doseći i do 35 posto prihoda svakog saveza.

Stvarna opasnost

Minimalni iznos svakog zajma bit će 500.000, a maksimalni pet miliona dolara. Pored toga i svaka će kontinentalna federacija moći dobiti zajam od četiri miliona dolara.

„Provest ćemo strogu kontrolu nad korištenjem sredstava, uz revizije i postojat će vrlo jasni uvjeti za povrat sredstava“, naglasio je Infantino.

Kako bi finansirala ovu pomoć, FIFA će aktivirati svoje rezerve, i to 328 miliona dolara za direktne subvencije i 556 miliona dolara za financiranje kredita, rekao je prvi čovjek FIFA-e.

„Klubovi i savezi su u stvarnoj opasnosti. U nekim dijelovima svijeta nogomet se još nije nastavio. Moramo im pomoći“, dodao je on.

Izvor: Agencije