FIFA odbacila žalbe Barcelone i RFEF-a

Barca neće moći dovesti nove igrače tokom naredna dva perioda za transfere, počevši od januara 2015. godine (Getty Images)

Žalbena komisija Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) odbacila je žalbe španskog velikana Barcelone i Nogometnog saveza Španije (RFEF) te potvrdila odluke Disciplinske komisije FIFA-e u slučajevima zaštite prava maloljetnika, objavljeno je na zvaničnoj internetskoj stranici FIFA-e.

Ovo znači da katalonski klub ostaje kažnjen zabranom dovođenja novih nogometaša, bilo da je riječ o domaćim ili stranim, tokom dva cijela i uzastopna perioda za transfere, počevši od prvog narednog perioda, a to je januar naredne godine, navode iz svjetske kuće nogometa.

Barcelona, također, treba platiti i novčanu globu od 450.000 švicarskih franaka i ima 90 dana, od danas, da regulira situaciju svih maloljetnih nogometaša na koje se odnosi ova odluka Žalbene komisije FIFA-e.

Brojna pojačanja

Također, Nogometni savez Španije mora platiti 500.000 švicarskih franaka i ima rok od godinu da regulira pravne okvire i pravila rada, te postojeći sistem kada je riječ o međunarodnim transferima maloljetnih nogometaša.

Barca je ovog ljeta iskoristila suspenziju kazne pa je u svoje redove dovela golmane Marc-Andrea ter Stegena (Borussia Moenchengladbach) i Claudija Brava (Real Sociedad) te igrače Thomasa Vermaelena (Arsenal), Jeremyja Mathieua (Valencia), Ivana Rakitića (Sevilla) i Luisa Suareza (Liverpool).

Prema navodima svjetskih medija, ovo nije konačna lista pojačanja katalonskog giganta u ovom periodu prelazaka.

Izvor: Agencije