FIFA od Irana traži slobodu i sigurnost za navijačice

FIFA je ponovila apel iranskim vlastima da omoguće slobodu i sigurnost svakoj ženi uključenoj u borbi da se okonča zabrana (EPA)

Međunarodna fudbalska asocijacija (FIFA) je nakon smrti iranske navijačice koja se zapalila ispred suda saopštila da jako žali zbog „tragedije“, te je iranske vlasti pozvala na intervenciju.

„FIFA upućuje saučešće porodici i prijateljima Sahar i ponavlja apel iranskim vlastima da omoguće slobodu i sigurnost svakoj ženi uključenoj u borbi da se okonča zabrana da prisustvuju sportskim dešavanjima na stadionima“, navodi se u saopćenju, prenosi Anadolija.

Nakon što je FIFA tražila od Irana da postavi vremenski okvir, iransko ministarstvo sporta je u avgustu saopštilo da će navijačicama biti dozvoljeno da u oktobru prisustvuju kvalifikacionoj utakmici za Svjetsko prvenstvo.

Iranka Sahar Khodayari, koja se zapalila ispred suda kada je saznala da bi mogla biti osuđena na zatvorsku kaznu od šest mjeseci zbog pokušaja ulaska na stadion, preminula je od zadobijenih povreda.

Pokušala ući na stadion

Dvadesetdevetogodišnja djevojka, koju su lokalni mediji prozvali “Sahar”, zapalila se 2. septembra nakon što je čula da bi mogla biti osuđena na zatvorsku kaznu zbog toga što je pokušala da uđe na fudbalski stadion i gleda utakmicu.

Mediji su je nazvali i iranskom „Plavom djevojkom“ zbog boje dresa kluba Esteghlal za koji je navijala.

Sahar je uhapšena u martu nakon što je pokušala ući na stadion u Teheranu. Uhapšena je i osuđena na šest mjeseci zatvora zbog navodnog vrijeđanja policajca. Kasnije je puštena uz kauciju, ali je prošle sedmice presuda potvrđena, nakon čega se djevojka zapalila ispred sudnice.

Izvor: Agencije