FIFA negira umiješanost Valckea u skandal

Valcke (lijevo) sa Blatterom: Svjetsku nogometnu asocijaciju potresa korupcijski skandal 'težak' 150 miliona dolara (AFP)

Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) negirala je danas da je generalni sekretar ove organizacije Jerome Valcke umiješan u korupciju oko „prosljeđivanja“ novca iz Južne Afrike, prenose agencije.

Svjetska kuća nogometa je priznala kako je 2007. godine proslijedila 10 miliona američkih dolara iz Južne Afrike svom visokom zvaničniku Jacku Warneru, ali je odbacila navode da je u to umiješan Valcke.

Iz FIFA-e navode kako je u to vrijeme posredovala između Južne Afrike, koja je tada dobila organizaciju Svjetskog prvenstva 2010. godine i projekta pod nazivom „Podrška afričkoj dijaspori u karipskim državama“.

Engleski potezi prema FIFA-i

Engleska je pozvala na bojkot rada FIFA-e, no visoki zvaničnik Europske nogometne asocijacije (UEFA) kazao je kako sumnja u pravilnost poteza. Ipak, predsjednik Nogometnog saveza Švedske Karl-Erik Nilsson kazao je Reutersu kako ova država nije otpisala mogućnost bojkota.

Nakon reizbora Blattera na mjesto predsjednika FIFA-e, predsjednik Nogometnog saveza Engleske (FA) Greg Dyke kazao je kako će njegova država podržati bilo koji oblik bojkota koji povede UEFA.

Članica odbora FA Heather Rabbatts objavila je kako se povlači iz FIFA-ine radne grupe za borbu protiv rasizma i diskriminacije.

„Poput mnogih u ovom sportu, smatram da je neprihvatljiva činjenica da se malo uradilo na reformi FIFA-e“, kazala je.

„Uplatu od 10 miliona dolara odobrio je predsjednik Finansijskog komiteta i sprovedena je skladu sa pravilima FIFA-e“, kaže se u saopćenju Svjetske nogometne asocijacije.

Predsjednik navedenog komiteta bio je Julio Grondona koji je preminuo prošle godine.

Warner je jedan od 14 ljudi optuženih za korupciju, od kojih su sedmorica uhapšena u Cirihu prošle srijede po zahtjevu američkih vlasti, dva dana uoči izbora za predsjednika FIFA-e.

Optuženi se terete da su vodili kriminalno udruženje koje je odgovorno sa davanje mita od 150 miliona dolara.

Kućni pritvor

Britanski list Guardian je ranije danas objavio, pozvavši se na izvor upoznat sa situacijom, kako američki tužitelji koji istražuju korupciju u FIFA-i vjeruju da je Valcke odgovoran za „transakciju od 10 miliona dolara koja je centralni dio istrage o podmićivanju“.

Warner, bivši potpredsjednik FIFA-e, pušten je iz zatvora na Trinidadu i Tobagu u četvrtak nakon što je platio kauciju.

„Zašto nema istraga u Aziji ili Europi? Zašto niko ne istražuje Seppa Blattera (predsjednika FIFA-e)? Nijedna osoba nije donijela više sramote FIFA-i (od Blattera), kazao je Warner u intervjuu za njemački Stern koji je objavljen u ponedjeljak.

Etički komitet FIFA-e suspendirao je generalnog sekretara Nogometne asocijacije Sjeverne i Centralne Amerike i Kariba (CONCACAF) Enriquea Sanza, a privremenu zabranu rada dobili su zvaničnici Nogometnog saveza Konga, Jean Guy Blaise Mayolas i Badji Mombo Wantete.

U Paragvaju, sud je odredio kućni pritvor bivšem predsjedniku Nogometne asocijacije Južne Amerike, Nicolasu Leozu, koji je optužen za učešće u navedenom skandalu.

Izvor: Agencije