FIFA kaznila Rusiju zbog rasizma navijača protiv Francuske

Francuska, Rusija, Nogomet, Fudbal, Pogba, Dembele
Na meti ruskih navijača bili su tamnoputi igrači 'Tricolora' Paul Pogba i Ousmane Dembélé (EPA)

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) kaznila je Ruski nogometni savez (RFU) s 30.000 švicarskih franaka zbog rasizma ruskih navijača na prijateljskoj utakmici s Francuskom u ožujku u St. Peterburgu.

Na meti ruskih navijača bili su tamnoputi igrači “Tricolora” Paul Pogba i Ousmane Dembélé, prilikom čega su oponašali glasanje majmuna.

FIFA je provela “temeljitu istragu” videodokaza utvrdivši kako je u rasističke incidente bio uključen samo ograničen broj navijača.

Rusija, kao domaćin skorašnjeg Svjetskog prvenstva u nogometu, obećala je da će se boriti protiv rasizma.

“Šteta što se takvi diskriminirajući događaji odvijaju ovdje, ali, srećom, vrlo su rijetki i ne predstavljaju trend”, kazao je Aleksej Sorokin, izvršni direktor ruskog mjesnog odbora za organizaciju Svjetskog prvenstva, kako prenosi Hina.

Tri koraka borbe protiv rasizma na SP-u

FIFA je potvrdila kako će suci na Svjetskom prvenstvu u slučaju rasizma koristiti postupak u tri koraka.

Prvi će biti prekid utakmice i upozorenje da se diskriminirajuće ponašanje mora zaustaviti.

Ako se uvrede ponove, sudac može ponovno zaustaviti utakmicu i zatražiti još jedno upozorenje, a treći je korak prekid susreta.

Na stadionu u St. Peterburgu igrat će se sedam utakmica: četiri utakmice grupne faze SP-a: Maroko – Iran, Rusija – Egipat, Brazil – Kostarika i Nigerija – Argentina, jedna utakmica osmine finala, jedno polufinale i utakmica za 3. mjesto.

Izvor: Agencije