FIFA će drastičnije kažnjavati rasizam

Minimalna zabrana za igrače ili zvaničnike povećava se sa pet na 10 utakmica (EPA)

Međunarodna nogometna federacija – FIFA najavila je strože kazne u borbi protiv rasizma, a ažurirani disciplinski pravilnik počet će se primjenjivati od ponedjeljka, 15. srpnja.

Nakon gotovo 15 godina bez velikih promjena u disciplinskom kodeksu, nova verzija je razvijena u dogovoru sa šest konfederacija i drugim ključnim dionicima nogometa. On je bolje strukturiran, jasniji, sažetiji, sveden sa 147 na 72 članka…

Promjene su uslijedile nakon niza incidenata na utakmicama prošle sezone u nacionalnim prvenstvima, ali i međunarodnim natjecanjima, prenosi Hina.

Nema mjesta diskriminaciji

U dogovoru s mrežom Fare, načelo nulte tolerancije na rasizam i bilo koji oblik diskriminacije ažurirano je u skladu s nedavnom izjavom predsjednika FIFA-e da diskriminacija nema mjesta u nogometu.

Na popisu kazni su igranje bez gledatelja, igranje na neutralnom terenu, oduzimanje bodova, izbacivanje u niži rang natjecanja, izbacivanje s turnira ili budućih natjecanja, ponavljanje utakmica…

Minimalna zabrana za igrače ili dužnosnike povećava se s pet na 10 utakmica, a omogućit će igračima žrtvama rasističkog ponašanja da daju izjave i sudjeluju u postupku. 

Ažurirani disciplinski pravilnik proširuje opseg onoga što se smatra diskriminacijskim ponašanjem na sve što se odnosi na rasu, boju kože, etničku, nacionalnu ili društvenu pripadnost, spol, invaliditet, seksualnu orijentaciju, jezik, vjeru, političko mišljenje, bogatstvo…

Najmanja kazna 20.000 franaka

Novi pravilnik uključuje i mogućnost izricanja zabrane transfera klubovima koji ne ispunjavaju obveze u slučajevima koji se obrađuju od strane FIFA-e i Arbitražnog suda za sport.

“Kao opće pravilo, utakmica se automatski gubi ako je sudac prekinuo susret nakon što je primijenio postupak u tri koraka za diskriminacijske incidente […] Disciplinsko povjerenstvo FIFA-e može dopustiti žrtvi da da izjavu i tako sudjeluje u postupku. FIFA neće iznevjeriti žrtve rasističkih zlostavljanja”, navodi se u priopćenju.

“Za prvi prekršaj ograničit će se broj gledatelja i donijeti novčana kazna od najmanje 20.000 švicarskih franaka,” najavili su iz asocijacije FIFA.

Izvor: Agencije