FIFA će dozvoliti da se u nastavku sezone koristi pet izmjena

Atletico Madrid, Liverpool, Nogomet, Liga prvaka
Češće odigravanje utakmica može povećati rizik od potencijalnih povreda usljed preopterećenja igrača, tvrdi FIFA (EPA)

Zbog činjenice da će se nogomet u slučaju nastavka sezone suočiti sa zgusnutim rasporedom odigravanja utakmica, Međunarodna nogometna asocijacija (FIFA) odlučila je dozvoliti timovima da koriste pet izmjena.

FIFA je u ponedjeljak detaljno objavila privremeni plan kojim se nastoji spriječiti veliki broj povreda zbog “potencijalnog preopterećenja igrača”, jer će nogometna takmičenja sustizati zaostatke nakon prekida zbog globalne pandemije korona virusa, javlja Anadolija.

Prijedlog organizatorima takmičenja pruža mogućnost da ekipama dozvole da koriste pet zamjena umjesto tri tokom 90 minuta i šestu u eventualnim produžecima u nokaut-fazi.

Pravilo zadržati i sljedeće sezone

“Jedna od briga u vezi s nastavkom sezone jest da veća učestalost utakmica iznad uobičajenog nivoa može povećati rizik od potencijalnih povreda usljed preopterećenja igrača”, navodi se u saopćenju FIFA-e.

Prijedlog mora odobriti Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB), tijelo nadležno za pravila nogometne igre.

Odobrenje IFAB-a trebalo bi biti formalnost jer su u tom tijelu četiri zvaničnika FIFA-e i po jedan iz četiri nogometna saveza iz Ujedinjenog Kraljevstva.

FIFA je predložila da se i sljedeće sezone zadrži pravilo pet izmjena, jer će sezona početi kasnije i trajat će kraće nego što je uobičajeno.

Pravilo bi se primjenjivalo i na sve utakmice reprezentacija do decembra 2021.

Izvor: Agencije