Fidel Castro glasao na kubanskim izborima

Ponovno pojavljivanje u javnosti Fidela Castra u nedjelju kako bi prisustvovao kubanskim parlamentarnim izborima jedino je događanje na izborima koji bi, u odsustvu opozicije, trebali krajem februara završiti bez iznenađenja – reizborom predsjednika Raula Castra.

Fidel Castro došao je u glasački ured br. 1 na Trgu revolucije u Havani, gdje je uvijek glasao prije nego što se teško razbolio u julu 2006. godine i prenio vlast na brata Raula Castra, objavila je nacionalna informativna agencija Prensa latina.

Kubanski čelnik, 86-godišnjak, nije se pojavio u javnosti od 21. oktobra prošle godine, kada je ispratio tadašnjeg venecuelanskog ministra Eliasa Jauaa u Nacionalni hotel.

Fotografija objavljena u lokalnoj štampi prikazuje ga odjevenog u tamnu kariranu košulju i crnu jaknu kako razgovara s ljudima u glasačkom uredu, oslonjen na štap.

Opozicija bojkotira izbore

Skoro 8,5 miliona Kubanaca pozvano je da glasa u nedjelju kako bi odabrali 612 članova Nacionalne skupštine.

Glasački uredi, njih 29.957, u čitavoj zemlji otvoreni su rano ujutro radi izbora 612 članova kubanskog Parlamenta, među kojima i dosadašnjeg predsjednika, 81-godišnjeg Raula Castra i njegovog slavnog brata Fidela.

Nijedan kandidat opozicije ne učestvuje u izborima na kojima će biti odabrano i 1.269 delegata u 15 pokrajinskih skupština, te neće ugroziti vlast jedine stranke, Komunističke partije Kube.

Nova Nacionalna skupština nakon inauguralne sjednice pristupit će izboru Državnog vijeća, vrhovnog izvršnog organa, čijih će tridesetak članova 24. februara izabrati predsjednika, koji bi bez iznenađenja trebao biti Raul Castro, na drugi mandat.

Izvor: Agencije