Fidan ponovo šef turskih obavještajaca

Fidan je, kao preduvjet za kandidaturu dao ostavku na svoju funkciju na čelu turske obavještajne agencije (Getty Images)

Bivši šef obavještajne službe Republike Turske Hakan Fidan ponovo je imenovan na tu dužnost nakon što je povukao svoju kandidaturu vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) na parlamentarnim izborima u junu.

“Premijer Ahmet Davutoglu imenovao je Hakana Fidana na čelo Nacionalne obavještajne agencije”, kazao je večeras glasnogovornik vlade i zamjenik premijera, Turske Bulent Arinc nakon sastanka Vijeća ministara te zemlje, izvijestila je agencija Anadolija.

Erdoganovo protivljenje

Fidan je ranije danas najavio kako povlači svoju kandidaturu ispred vladajuće AK partije na predstojećim izborima koji će se održati u junu.

On je, kao preduvjet za kandidaturu, 6. februara dao ostavku na svoju funkciju na čelu turske obavještajne agencije.

Prema dostupnim informacijama, Fidan je svoju kandidaturu povukao nakon konsultacija s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i premijerom Ahmetom Davutogluom.

“Ja nemam pozitivno mišljenje o kandidaturi Fidana, reći ću to jasno. To sam također rekao ranije i premijeru”, kazao je Erdogan 8. februara.

Izvor: Agencije