FIBA: Kvalifikacije za OI 2021, Eurobasket 2022. godine

Evropsko prvenstvo, koje je trebalo biti odigrano od 2. do 19. septembra ove godine, bit će održano od 1. do 18. septembra 2022. (EPA)

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) saopćila je u četvrtak da će Evropsko prvenstvo 2021 (EuroBasket) biti održano od 1. do 18. septembra 2022.

Dodaje se kako je FIBA saopćila da su se zbog zaraze novim tipom korona virusa dogodile promjene u terminima održavanja košarkaških takmičenja, prenosi Anadolija.

Tako će Evropsko prvenstvo, koje je trebalo biti odigrano od 2. do 19. septembra ove godine, biti održano od 1. do 18. septembra 2022.

Olimpijske kvalifikacije, čiji su domaćini, između ostalih, Split i Beograd, FIBA je pomjerila za termin od 22. juna do 4. jula 2021, a EuroBasket za žene 2021. bit će održan od 17. do 27. juna 2021.

Nije bilo promjena u terminima kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023.

Interne konsultacije

Generalni sekretar FIBA-e Andreas Zagklis pozdravio je usvanjaje revidiranog rasporeda.

“Vrlo sam zadovoljan da smo uspjeli provesti interne konsultacije i potvrditi promjene u kalendaru takmičenja unutar dvije sedmice od objave MOK-a [Međunarodni olimpijski komitet] o novom terminu Olimpijskih igara”, izjavio je u saopćenju Zagklis.

“Rezultat toga je da kalendar glavnih FIBA-inih takmičenja ostaje vrlo privlačan našim navijačima, uz uravnotežen raspored glavnih turnira te imajući na umu dobrobit i raspoloživost igrača. Veselim se danu kad će se košarkaška zajednica ponovo moći vratiti na teren.”

Rečeno je da će se pratiti posljednja događanja u vezi s pandemijom kako bi što prije počela takmičenja koja su suspendirana zbog korona virusa.

Izvor: Agencije