Fiat optužen za manipulaciju štetnim plinovima

Fiatova dizel-vozila ispunjavaju sve regulatorne zahtjeve, tvrdi FCA (AP)

Američka agencija za zaštitu životne sredine optužila je kompaniju Fiat Chrysler Automobili za korištenje softvera koji je omogućio prekomjerne emisije štetnih plinova u 104.000 dizel-kamioneta i SUV-ova prodanih u Sjedinjenim Američkim Državama od 2014. godine, prenosi Reuters.

EPA i Kalifornijska uprava za zračne resurse saopćili su da je Fiatov neprijavljeni softver za kontrolu emisije štetnih plinova omogućio vozilima da generiraju prekomjerno zagađenje, čime je prekršen Zakon o čistom zraku SAD-a.

Iz FCA-a poručuju da su razočarani ovakvim tvrdnjama, kao i da Fiatova dizel-vozila ispunjavaju sve regulatorne zahtjeve, prenosi Tanjug.

Žestok pad dionica

“Neotkrivanje softvera koji utječe na emisiju plinova kod motora vozila jest ozbiljno kršenje zakona, koje može rezultirati ozbiljnim zagađenjem zraka koji udišemo”, izjavila je zvaničnica EPA-e Cynthia Giles.

Po objavljivanju najnovije vijesti, dionice FCA-a na Milanskoj berzi izgubile su više od deset posto vrijednosti za samo 20 minuta, dok su na Wall Streetu pale za 12,9 posto.

Ako se potvrdi da je prekršio američki Zakon o čistom zraku, FCA bi se mogao suočiti s kaznom od 37.500 dolara po vozilu, navodi britanska agencija.

Najnovije tvrdnje dolaze nakon što je njemački Volkswagen priznao da je manipulirao emisijama ispušnih plinova i pristao platiti 4,3 milijarde dolara.

Izvor: Agencije