Fiat odbacio udruživanje sa Opelom i PSA

Marchionne: Kad razgovaramo, za što nemamo puno prilike, pričamo o različitim stvarima (Reuters)

Izvršni direktor italijanskog autogiganta Fiat, Sergio Marchionne, negirao je u izjavi za internetsku stranicu Automotive News Europe da se obratio kompanijama PSA Peugeot-Citroen i General Motors (GM) sa idejom udruživanja ta tri proizvođača automobila na europskom tržištu.

Kako prenosi Tanjug, Marchionne je u izjavi ocijenio kao „bizarne“ navode da se početkom oktobra obratio kompanijama PSA Peugeot-Citroen i General Motors sa idejom paneuropske integracije, kojom bi njemački koncern Volkswagen bio svrgnut sa pozicije regionalnog lidera na tržištu automobila.

Njujorška agencija Bloomberg je u srijedu, citirajući neimenovane izvore, objavila da je izvršni direktor Fiata predložio integraciju italijanskog koncerna iz Torina sa PSA-om i pridruživanje GM-ove filijale Opel/Vauxhall, pod uslovom da američka kompanija izdvoji pet do sedam milijardi američkih dolara za reorganizaciju Opela.

Pad cijena u Evropi

Marchionne je kazao kako je razgovarao sa izvršnim direktorima GM-a i PSA, Danom Akersonom i Philippeom Varinom, ali da razgovori o Opelu nisu bili takvi kakvima ih je predstavio Bloomberg.

„Kad razgovaramo, za što nemamo puno prilike, pričamo o različitim stvarima. Ovom prilikom smo razgovarali o stanju Fiata u Evropi. Siguran sam da smo koji put spomenuli Opel, a sa Varinom sam pričao i o uslovima poslovanja u Evropi“ naveo je.

„Mislim da smo svi izrazili razočarenje padom cijena u Evropi. Mislim da svi dijelimo to mišljenje, tako da to nije ništa neobično. Ono što je neobično je da se u medijima pojavi vijest o mogućem sporazumu između nas, PSA i Opela. Mislim, to je bizarno“, istakao je izvršni direktor Fiata.

Volkswagen na evropskom tržištu trenutno ima udio od 24,8 odsto, dok Fiat, PSA i Opel zajedno drže 25 posto tržišta.

Izvor: Agencije