Fiat Chrysler plaća kaznu od 700 miliona dolara

Iz FCA su negirali bilo kakvu zloupotrebu, saopćivši ranije kako nikada nije bilo pokušaja da stvore softver kojim bi se kršila pravila o emisijama štetnih plinova (AP)

Automobilska kompanija Fiat Chrysler Automobiles (FCA) platit će više od 700 miliona američkih dolara u sklopu nagodbe sa Ministarstvom pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država i vlasnicima dizelaša koji su optužili FCA za korištenje ilegalnog softvera, tvrde neimenovani izvori za agenciju Reuters.

Taj softver je omogućio da se prikrije kako 104.000 vozila sa dizelskim motorima te automobilske kompanije u SAD-u emitira veću količinu štetnih plinova od dozvoljene, navode tri neimenovana izvora upoznata sa situacijom.

Od ukupnog iznosa, FCA će 311 miliona dolara isplatiti američkim i kalifornijskim regulatorima, oko 75 miliona dolara državama koje istražuju prekomjeran nivo emisije gasova, a dio sredstva kao nadoknadu za višak emisije iz starijih dizelaša.

Također će platiti 280 miliona dolara za nagodbu sa vlasnicima vozila, tvrde isti izvori za Reuters.

Slučaj sa VW-om

Iz FCA su negirali bilo kakvu zloupotrebu, saopćivši ranije kako nikada nije bilo pokušaja da stvore softver kojim bi se kršila pravila o emisijama štetnih plinova.

Američko Ministarstvo pravosuđa tužilo je FCA u maju 2017. godine zbog nezakonitog korištenja softvera kojim je prikrivana viša emisije štetnih plinova iz 104.000 dizelaša različitih modela iz perioda od 2014. do 2016. godine.

Američki i kalifornijski regulatori pojačali su nadzor nad dizelašima nakon što je Volkswagen 2015. priznao kako je godinama ilegalno instalirao softvere u američka vozila kako bi izbjegao standarde o emisijama štetnih plinova.

Izvor: Agencije