Ferrari odustao od žalbe nakon odluke FIA-e

Vettel je postao najmlađi takmičar u historiji Formule 1 koji je nanizao tri uzastopna naslova prvaka (AFP)

Ferrari je u petak odustao od planova da se žali na pretjecanje prvaka Formule 1 Sebastiana Vettela na utrci za Veliku nagradu Brazila, nakon što je upravno tijelo „najbržeg cirkusa na svijetu“, odnosno Svjetska automobilistička federacija (FIA), odobrilo potez njemačkog vozača u Red Bullu.

Italijanska ekipa je razmatrala ulaganje žalbe nakon što se na videosnimku nedjeljne utrke na Interlagosu navodno vidjelo kako je Vettel pretekao Jean-Erica Vergnea dok je žuta zastava za upozorenje bila na snazi.

„Zahtjev za objašnjenje iz FIA-e došao je iz potrebe da se objasne okolnosti poteza vozača koji je objavljen na internetu nekoliko dana nakon takmičenja“, navodi se u saopćenju Ferrarija.

„Pismo poslato FIA-i ni na koji način nije iskazivalo namjeru potkopavanja legalnosti rezultata utrke.“

„Dobili smo na desetine hiljada upita iz cijelog svijeta povodom ove stvari i smatrali smo kako je potrebno napraviti dodatni korak i upitati Federaciju da istraži incident koji je mogao baciti sjenu sumnje na prvenstvo u očima ljubitelja Formule 1, ne samo navijača Ferrarija. Ferrari je dobio odgovor od FIA-e jutros i smatra da je ovo pitanje okončano.“

Da je dokazano kršenje pravila, Vettel bi dobio kaznu od 20 sekundi, što bi ga pomjerilo sa šestog na osmo mjesto rezultata utrke VN Brazila i tako bi vozač Ferrarija dobio naslov prvaka Formule 1 za jedan bod u odnosu na Nijemca.

Oštećeni bolid

Ferrarijev Španac je utrku na Interlagosu završio na drugom mjestu, no šesto mjesto je Vettelu bilo dovoljno za osvajanje treće uzastopne titule prvaka za tri boda razlike. Ovaj 25-godišnji Nijemac postao je najmlađi takmičar u historiji Formule 1 koji je nanizao tri uzastopna naslova.

Činilo se da je Vettel u velikim problemima na početku utrke kada je zadobio jedan udarac i okrenuo se na stazi. Pao je na posljednje mjesto dok je okrenuo bolid, a potom je krenuo u potjeru za liderima.

Postepeno je napredovao, uprkos malom oštećenju vozila i nedostatku radiokomunikacija sa ekipom.

Tokom Vettelovog probijanja u poretku se navodno desilo nepravilno pretjecanje Vergnea.

Kada se aktivira žuto svjetlo ili zastavica, ono ukazuje na opasnost na stazi i vozači moraju usporiti i zadržati poredak, odnosno ne smiju preticati protivnike.

Ukoliko se to ipak desi, vozač dobija kaznu prolaska kroz garaže, odnosno 20 sekundi ukoliko se utrka završi, a potom se utvrdi greška.

Izvor: Agencije