Oglasi

Feroelektro ponovo u državnim rukama

Sud je donio konačnu odluku o raskidu ugovora o privatizaciji sa kompanijom Stanić Invest zbog neispunjavanja uvjeta.

V_LeKlkKTo4

Nekadašnji bosanskohercegovački gigant, kompanija Feroelektro d.d. Sarajevo ponovo prelazi u državne ruke.

Kantonalni sud u Sarajevu donio je konačnu odluku o raskidu ugovora o privatizaciji sa kompanijom Stanić Invest zbog neispunjavanja uvjeta.

Novi vlasnik 60,6 posto Feroelektra sada će biti bh. entitet Federacija Bosne i Hercegovine.

Feroelektro bila je četvrta najjača trgovinska kompanija u bivšoj Jugoslaviji.

Stanić Invest kupio ju je 2004. godine za milion eura.

Kupoprodajnim ugovorom, Stanić se obavezao da će u roku tri godine u kompaniju da investira blizu 12 miliona eura i zaposli još 200 radnika.

No, desilo se suprotno.

Otpuštanje radnika

Broj radnika je sa tadašnjih 167 smanjen na 57, koji gotovo dvije godine nisu primili platu.

Revizijom privatizacije, koja je počela prije četiri godine, ustanovljeno je da je Stanić ispunio svega dva posto ugovorenih obaveza.

Također, imovina Feroelektra, koja se procjenjuje na više od 300 miliona eura, protivno zakonu, korištena je kao zalog za dobivanje kredita.

Agencija za privatizaciju protiv Gorana Stanića, grupe osoba u Feroelektru d.d. Sarajevo, Stanić-Investu d.o.o. Kreševo i s njima povezanim društvima, 2014. godine podnijela je krivičnu prijavu posebnom Odjeljenju za organizirani kriminal i korupciju Tužilaštva BiH zbog sumnje o počinjenom djelu organiziranog kriminala, prevare, krivotvorenja službene isprave, zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.