Ferguson: Britanija bi imala upola manje mrtvih da je karantin uveden ranije

Broj umrlih od korona virusa u Velikoj Britaniji mogao je biti upola manji da je karantin uveden sedam dana ranije, kazao je epidemiolog Neil Ferguson, bivši član grupe naučnika koja savjetuje britansku vladu, javlja Reuters.

Službeno je od posljedica zaraze korona virusom u Velikoj Britaniji umrlo više od 40.000 ljudi, a, kada se uračunaju smrti osoba za koje se pretpostavlja da su imale COVID-19, onda ih je više od 50.000.

Premijer Boris Johnson uveo je karantin 23. marta.

Epidemiolog Neil Ferguson rekao je zastupnicima da je Velika Britanija preduzela prave mjere protiv korona virusa, ali prekasno, prenosi Hina.

Mjere donesene prekasno

Poručio je da se broj zaraženih udvostručavao svaka tri do četiri dana prije uvođenja karantina.

“Trebali smo uvesti mjere karantina sedam dana ranije i tada bismo smanjili broj umrlih za najmanje polovinu”, kazao je Ferguson.

“Iako mislim da su mjere opravdane, sigurno bismo, da smo ih uveli ranije, imali manje smrtnih slučajeva”, dodao je.

Ferguson, profesor na Imperijalnom koledžu, autor je utjecajnog modela, prema kojem bi, bez uvođenja restriktivnih mjera, od korona virusa umrlo 500.000 Britanaca.

Prvo se odlučili za švedski model

Fergusonova studija bila je jedan od glavnih poticaja Johnsonu da uvede karantin iako se u početku odlučio za permisivniji pristup, sličan švedskom.

Procjena da bi nakon uvođenja karantina moglo umrijeti 20.000 ljudi pokazala se netačnom jer štićenici domova za starije i nemoćne nisu bili zaštićeni od virusa, rekao je Ferguson.

Ferguson je odstupio iz Naučne savjetničke grupe za vanredna stanja (SAGE), koja ima ključnu ulogu u oblikovanju vladine politike, nakon što je u maju otkriveno da je više puta prekršio restrikcije, nametnute zbog korona virusa, kako bi posjetio svoju ljubavnicu.

Izvor: Al Jazeera i agencije